HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Kiálts szabadságot!

2012.10.25. 14:39 MinDigTV


Duna Tv: október 30., kedd, 21:00

Richard Attenborough Oscar-díjas alkotása, a Gandhi után néhány évvel, 1987-ben készítette el a Kiálts szabadságot! című filmjét, amely az egykori gyarmati világ egy másik konfliktuspontján, Dél-Afrikában játszódik.


Egy dél-afrikai nyomortelep erőszakos felszámolásáról ír beszámolót Donald Woods, az East London Daily Dispatch napilap újságírója, és az ügy alaposabb feltárása érdekében kapcsolatba lép Steve Bikóval, a fekete polgárjogi harcossal, akit a hatóságok eltiltottak a nyilvános megszólalástól. Woods meghallgatja ugyan Biko mondandóját, de nézeteit elfogultnak tartja. Az első találkozást újabbak követik, amelyek során az újságíró első kézből szerezhet tapasztalatot arról a jogfosztottságról, amelyben a feketék tömegei élnek. A két férfi között lassan őszinte barátság alakul ki, és amikor Biko egy letartóztatását követően meghal, Woods mindent megtesz, hogy halálának körülményeit nyilvánosságra hozza, még akkor is, ha ezzel minden hidat fel kell égetnie maga mögött.

Az apartheid rendszer a produkció készítésének időpontjában még uralmon volt, ezért a forgatás zimbabwei és kenyai helyszíneken folyt. A film Steve Biko, az 1977-ben meggyilkolt polgárjogi harcos és Donald Woods újságíró kapcsolatát egy politikai krimi feszültségével meséli el olyan kiváló színészek főszereplésével, mint Denzel Washington és Kevin Kline.

Duna Tv: október 30., kedd, 21:00

rendező: Richard Attenborough
író: Donald Woods
forgatókönyvíró: John Briley
zeneszerző: George Fenton
operatőr: Ronnie Taylor
vágó: Lesley Walker

szereplők:
Kevin Kline (Donald Woods)
Denzel Washington (Steve Biko)
Josette Simon (Dr. Ramphele)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film duna tv Denzel Washington Richard Attenborough

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr224869683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása