HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Október 23. - A szabadság vihara

2012.10.16. 09:59 MinDigTV


Méltóképen emlékeznek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 26. évfordulójáról a közszolgálati televízió csatornái. Játékfilmek, dokumentumfilmek, zenés alkotások szerepelnek az ünnepi műsorban.


Impozáns produceri csapat állt össze Lucy Liu, Quentin Tarantino és Andrew G. Vajna személyében, hogy egy felejthetetlen sportesemény kapcsán az 1956-os magyar szabadságharcnak állítson emléket. A szabadság vihara rendkívül érdekes dokumentumfilm.  Miközben Magyarországon egy kis nemzet magára hagyatva vívja szabadságharcát a hatalmas Szovjetunióval szemben, az 1956-os Melbourne-i olimpián a szovjet és a magyar vízilabda válogatott a medencében csap össze. A kint lévő sportolók bár nagyjából ismerik az itthon történteket, de szeretteikről, barátaikról, az itthon hagyottakról nem tudnak semmit. A magyar csapat tagjai ebben a pattanásig feszült helyzetben szállnak a vízbe, hogy a szovjet válogatottal megmérkőzzenek.  Az első pillanattól szinte forr a víz a medencében, és az utolsó perc az, amikor egy magyar játékos vére megfesti a vizet. Hogyan történt mindez? Erről mesélnek a játékosok mind két oldalról, és az 56-os magyar forradalom történetét is nyomon követhetik a nézők.   

Kaszás Attila, a fiatalon eltávozott nagyszerű színész egyik utolsó filmszerepe Lőrinc atya megszemélyesítése, az 56 csepp vér című filmmusicalben. A történet egy kicsinyke, határ menti településen játszódik, mely valós keresztmetszete a rettegett '50-es évek terrorjának. 1956. október 23-án, az ÁVÓ a helyi orosz parancsnok lányának születésnapjára bált rendez. Ezen a bálon a fiatalok összecsapást terveznek a helyi karhatalmistákkal. A terv meghiúsul, mivel a budapesti forradalom kitörésének hírére a bál félbeszakad. Ekkorra már Juli, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia egymásba szeret. Lehet-e ebben a forradalmi helyzetben a két ellentétes oldalon álló szerelmes szív egymásé? A film főbb szerepeiben többek között Keresztes Ildikót, Alföldi Róbertet és Palcsó Tamást láthatjuk.

Egy gyerek szemszögéből láthatjuk a forradalom eseményeit Erdőss Pál, Budakeszi srácok című filmjében. Istvánka érzékeny, félárva gyerek, aki példaképre, barátságra vágyik, akinek édesapja – még az ő születése előtt – meghalt a háborúban. Az iskolakezdés előtt, édesanyja magához veszi, és vidékről felviszi a fővárosba. Egy nap találkozik Márity Lacival, a 21 éves budakeszi nagyfiúval, aki ettől kezdve nemcsak focizni jár vele, de a legtitkosabb kérdéseire is választ ad. A barátja lesz, példaképe. Istvánka eztán már könnyebben tűri a helyi gyerekek áskálódásait, a felnőttek sokszor érthetetlen viselkedését. Az 1956-os forradalom azonban közbeszól. Márity Laci a felkelők élére áll… Bán János, Veégh Szabolcs, Nagy-Kálózy Eszter és Huszár Zsolt főszereplésével.

Az 1956-os magyarországi eseményeket vizsgáló ENSZ-bizottság másodtitkárát , Bang-Jensen dán diplomatát 1959. november 25-én holtan találták egy parkban. Bang-Jensen rejtélyes halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. Erről szól A Bang-Jensen ügy című dokumentumfilm. Bár az FBI lezárta az ügyet, látszólag elfogadva az öngyilkosság tényét, a filmben szereplők elmondása alapján egy eddig elhallgatott történet bontakozik ki és elénk tárul az 1956-os forradalom világpolitikára gyakorolt hatása is.

A Szeretlek, Faust című film alapjául egy több mint tíz évig műsoron lévő színházi előadás szolgál, ugyanazokkal a színészekkel, akik a film főszerepét is játsszák. A történet hősei a Pap és a Színész. Mindszenty József, a püspök (Lux Ádám) – Jávor Pál, a színész (Kautzky Armand). Közös sors 1944-ben, a sopronkőhidai fegyházban. A találkozásból pokoljárás lesz. Jávor végigvezeti a Papot életének legfontosabb állomásain addig – és a jövőben, haláláig, hogy a pap eldönthesse, vállalja-e a gyötrelmes életet. Közben a háttérben az egész magyar XX. század. Ismert történelmi alakok, nem ismert helyzetek. A szenvedélyes út tétje maga az Élet.

A szabadság vihara – M1 – október 23. 20:15
56 csepp vér – M1 – október 23. 14:25
Budakeszi srácok – Duna – október 23. 10:10
A Bang-Jensen ügy – Duna – október 23. 15:15
Szeretlek, Faust – Duna – október 23. 21:15


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: m1 forradalom október 23 duna tv

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr694851502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása