HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Jane Eyre (Franco Zeffirelli)

2012.07.23. 20:44 MinDigTV


Duna Tv: július 28., szombat 16:05

Vannak olyan könyvek, amelyeket, talán rejtélyességük miatt, időről időre újra felfedeznek a filmrendezők.  Ezek közé tartoznak a három Bronte-nővér művei is, különösen az Üvöltő szelek és a Jane Eyre.



A történetet az írónő, Charlotte Bronte gyerek- és ifjúkori élményei és az írófejedelem, William Thackeray iránti reménytelen szerelem ihlette.


Jane Eyre-t, a nincstelen árva kislányt nénikéje leányiskolába adja büntetésből. Bűne annyi, hogy okos, tehetséges, és nem hajlandó alávetni magát a felnőtt világ hazug, képmutató törvényeinek. A szigorú leányiskolában kíméletlen megaláztatásokat kell kiállnia. Évek múltán az ifjú Jane Thornfieldbe szegődik nevelőnőnek, hogy a kastély mindig távol levő urának törvénytelen leányát, Adele-t tanítsa. Thornfield ódon falai baljós titkokat rejtenek. Egy titokzatos szolgáló néha fel, majd eltűnik, időnként pedig hátborzongató nevetés hallatszik a homályos folyosókon…

Nem véletlen, hogy ez a szívbemarkolóan romantikus, mégis minden ízében realista történet megragadta a világhírű olasz filmrendező, Franco Zeffirelli képzeletét is és a Rómeó és Júlia, A Napfivér, Holdnővér, Hamlet, a Názáreti Jézus stb. rendezése mellett 1996-ban elkészítette a maga Jane Eyre-verzióját. A címszereplőt Serge Gainsbourg lánya, Charlotte Gainsbourg, a mai francia film egyik legcsodálatosabb színésznője alakítja, partnerét, Rochester grófot pedig William Hurt.

Duna Tv: július 28., szombat 16:05

rendező: Franco Zeffirelli
író: Charlotte Brontë
forgatókönyvíró: Hugh Whitemore, Franco Zeffirelli
zeneszerző: Claudio Capponi, Alessio Vlad
operatőr: David Watkin
díszlettervező: Dennis Bosher, Raimonda Gaetani
jelmeztervező: Jenny Beavan
producer: Dyson Lovell
executive producer: Guy East, Riccardo Tozzi
látványtervező: Roger Hall
vágó: Richard Marden

szereplők:
William Hurt (Edward Fairfax Rochester)
Charlotte Gainsbourg (Jane Eyre)
Joan Plowright (Mrs. Fairfax)
Anna Paquin (fiatal Jane Eyre)
Geraldine Chaplin (Miss Scatcherd)
Billie Whitelaw (Grace Pool)
Maria Schneider (Bertha)
Elle Macpherson (Blanche Ingram)


tv műsor
A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film duna tv Zeffirelli Jane Eyre Charlotte Brontë

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr214673736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása