HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


MTV MOZI: Mások élete

2012.02.20. 15:16 MinDigTV

Az utóbbi évek világszerte legnagyobb feltűnést és tetszést aratott német filmje most az m1 műsorán. február 25. szombat, 22:00

A német filmkészítők az utóbbi években legnagyobb kritikai és közönségsikereiket a saját közelmúltbeli történelmüket feldolgozó alkotásokkal aratták – elég A bukásra vagy a Good Bye Leninre gondolni. A mások élete ennek a tematikus sornak egyik kiemelkedő darabja, amely egy olyan kort idéz meg, amelyről a legtöbb néző még élénk emlékekkel bír, különösen Európa keleti felén.


A nyolcvanas évek közepének NDK-jában vagyunk, ahol még cseppet sem érződik, hogy a szocialista rendszernek már csak alig van néhány éve hátra. Az állambiztonsági hatóság, a Stazi ekkor még ipari profizmussal űzi tevékenységét, embereket figyel meg, aláz meg és állít félre. A történet főszereplője Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe többszörösen díjnyertes alakításában), aki egy gyanússá vált színpadi szerző lakását hallgatja le látszólag rezzenéstelen szenvtelenséggel. Miközben meglopja a művész életének egyes pillanatait, az elnyomó hatalmat szolgáló szürke kisemberben ezúttal elindul valami lelki változás. Ennek megrendítő ábrázolása teszi Florian Henckel von Donnersmarck első nagyjátékfilmjét emlékezetessé, amellett, hogy hangulatosan idéz meg egy kort, és pontosan sikerül ábrázolnia a hatalom korrumpáló erejét.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díja mellett A mások élete ugyanebben a kategóriában nyerte el a Brit Filmakadémia díját, a francia Cézar-díjat és az olasz David di Donatello-díjat. A film sok más díja között említést érdemel még a Bajor Filmdíj (legjobb színész, legjobb pályakezdő rendező, legjobb forgatókönyv), a Brit Független Filmdíj, a Német Filmdíj 7 kategóriában és számos nemzetközi filmfesztivál közönségdíja (Koppenhága, Locarno, Palm Springs, Portland, Rotterdam, Varsó).

m1: február 25. szombat, 22:00

rendező: Florian Henckel von Donnersmarck
forgatókönyvíró: Florian Henckel von Donnersmarck
operatőr: Hagen Bogdanski
zene: Stéphane Moucha, Gabriel Yared
producer: Quirin Berg, Max Wiedemann
vágó: Patricia Rommel

szereplő(k):
Ulrich Mühe (Gerd Wiesler százados "HGW XX/7")
Sebastian Koch (Georg Dreyman)
Martina Gedeck (Christa-Maria Sieland)
Ulrich Tukur (Anton Grubitz)
Thomas Thieme (Bruno Hempf)



A MinDig TV ingyenes csatornáinak műsora>>>

Szólj hozzá!

Címkék: m1 ndk mások élete stazi mindig tv mtv mozi

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr974146713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása