HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Blogunk elköltözött

2016.02.24. 19:16 MinDigTV


Kedves Olvasóink!

A MinDig TV szolgáltatás blogja elköltözött. Mostantól megújult honlapunkon várjuk Önöket izgalmas témákkal: http://mindigtv.hu/mindigtv/blog.

koltozes.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: blog MinDig TV

Alan Rickmanre emlékezünk

2016.02.18. 10:35 MinDigTV


Február 21-én ünnepelné 70. születésnapját az egy hónapja elhunyt nagyszerű brit színész, Alan Rickman. Bár legnagyobb szakmai elismeréseit -a Golden Globe- és az Emmy-díjat- egy televíziós sorozatban, a Raszputyinban megformált szerepért kapta, ismertséget és népszerűséget azok a nagyszerű mozifilmek hoztak a számára, amelyekben -a korai gonosz figurák után- jellemzően kedves, néhol esendő, de mindig szerethető karaktereket alakított.

alan_rickman1.jpg 
1. Az egyik első sikere, a Robin Hood - A tolvajok fejedelme című film szerepe volt. Bár itt csak mellékszereplő volt, egy BAFTA-díjat kiérdemelt a gonosz Nottinghami bíró megformálásáért.

alan_rickman2.jpg 
2. Drágán add az életed - Rickman ismét egy gonosz szerepben, Hans Gruberként a klasszikus sorozatban. Fiatalabban. Rá is csodálkozunk: ez is Ő volt!

alan_rickman3.jpg 
3. A parfüm. Érdekes történet nagyon látványos módon megfilmesítve. Egy Rickmanhez igazán illő karakter volt, emlékezeteset is játszott benne.

alan_rickman4.jpg 
4. Egy örök kedvenc, a karácsonyi időszak nélkülözhetetlen klasszikusa, az Igazából szerelem, melyben a kissé esendő, ügyetlen, de összességében szerethető karaktert hozta nagyszerűen a művész

alan_rickman5.jpg 
5. A nagy brit siker, a Harry Potter mozifeldolgozása is elképzelhetetlen volt Rickman nélkül. Piton professzor szerepében a jó célt képviselők táborát erősítette Roxfortban.

Szólj hozzá!

Címkék: Harry Potter Robin Hood Igazából szerelem Alan Rickman A parfüm

Újra itt van, újra itt van… - Beindult a fociszezon, itt a Bajnokok Ligája!

2016.02.15. 11:31 MinDigTV


A tavasz közeledtének első csalhatatlan jele, ha megkezdődnek a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő mérkőzései. Az igazi football rajongónak ilyenkor a keddi és szerda esti programja nem kétséges, szent és sérthetetlen az élő közvetítések nézése az M4 Sport csatorna főműsoridejében. Már ezen  a héten két igen látványosnak ígérkező párharcot láthatunk: kedden este -19 óra 45 perctől kezdődik a műsor- a PSG-Chelsea összecsapást, míg másnap este - ugyanezzel a kezdési időponttal- az AS Roma-Real Madrid mérkőzését. Az idei évben a párizsi csapat tűnik az esélyesebbnek, jó eséllyel ők fogják nyerni a párharcot, míg a szerdai napon az AS Romától már a tisztes helytállás is elfogadható lehet. Miután a nyolcaddöntők meccsnapján mindig két összecsapást bonyolítanak le egy időben, az élőben közvetített meccs után egy összefoglalót is lead az M4 Sport adó (kedden 22.45-től, szerdán pedig 23 órától).

indul_a_fuballszezon.jpg
De persze nem csak a labdarúgás iránt érdeklődőké a világ az M4 Sport műsorában. Csütörtök este -a jégkorongozók MOL Ligájának rájátszásából láthatnak egy élő közvetítést - 19 óra 30-tól-, míg péntek este a kosárlabda Magyar Kupa negyeddöntőjének egyik összecsapása -a Szolnok és az Alba Fehérvár meccse- lesz látható 20 órától (a hétvégén a kupagyőztesre is fény derül, mert szombaton már az elődöntőket, vasárnap pedig a döntőt is megrendezik, utóbbi vasárnap 17 órától az M4 Sporton is látható lesz). A hétvége műsorában a kosárlabda mellett még a labdarúgás is kiemelt adásidővel kerül be, hiszen lesz forduló az OTP Bank Ligában és a másodosztályban is, számos élő közvetítéssel az M4 Sporton.

Az M4 Sport adása kódolatlanul, előfizetési díj nélkül érhető el a MinDig TV-n HD minőségben, és MinDig TV Applikációval is élőben nézhetjük.

Szólj hozzá!

Címkék: Bajnokok Ligája MinDig TV M4 Sport PSG-Chelsea AS Roma-Real Madrid

Szerelem a négyzeten - romantikus filmek Valentin napra

2016.02.12. 08:43 MinDigTV


Ezen a hétvégén a Valentin nap szellemében szinte minden a szerelemről fog szólni. Vasárnap este a televíziós csatornák is "csúcsra járatják" a romantikus filmek kínálatát. Beadjuk a derekunkat, és mi is romantikázunk egyet a hétvégén. És akkor lássuk, hogy mit nézhetünk!

hanks.jpg
Az RTL Klub 19 óra 50 perctől a "Larry Crowne - Tanuljunk szerelmet" című filmet adja le. Nekem elég volt csak a két főszereplő nevét meglátnom -Julia Roberts és Tom Hanks-, hogy tudjam: nagyszerű szórakozást vár ránk. A történet szerint Larry Crowne elveszíti az állását, így kénytelen egy étteremben elhelyezkedni, miközben elkezd tovább tanulni egy főiskolán. Itt szeret bele az egyik oktatójába, ami természetesen mind a kettőjük életében jelentős változást fog eredményezni. Ez az este a dupla mozifilmekről szól, így ahogy véget ért az első esti nagyfilm, jöhet a következő, ami az RTL Klub műsorában az "Amit még mindig tudni akarsz a szexről" című film, szintén nagyszerű párossal a főszerepben (Meryl Streep és Tommy Lee Jones). Kay, a feleség, több évtizednyi együttélés alatt elszürkült házaséletüket szeretné megújítani, azért ráveszi a férjét, hogy utazzanak el a híres párterapeutához -Steve Carell alakítja- egy egyhetes házasságterápiára. A nagy kérdés, hogy letudják-e vetkőzni a gátlásaikat és a rossz beidegződéseiket azért, hogy visszanyerjék a régi közös boldogságukat.

Az esti főműsoridőt a TV2 19 óra 20 perckor a "Páros mellékhatás" című filmmel indítja. A film történetének ötlete a benne színészként is szerepet vállaló Vince Vaughn-tól származik: egy házaspár egy trópusi sziget üdülőparadicsomába utazik, hogy házasságukat rendbe hozza. Velük tart három baráti házaspár, akik egy gondtalan nyaralásra készülnek, azonban a terápiás foglalkozásokon való részvétel rájuk nézve is kötelező, így valamennyien szembenéznek életük nagy kérdéseivel. A TV2 második nagyfilmje ezen az estén az "Agyő, nagy Ő" (21 óra 50 perces kezdéssel). Eddie hosszú évek halogatása és agglegényélete után gyorsan oltár elé vezeti frissen megismert kedvesét, Lilát. Azonban már a nászút harmadik napján beleszeret egy másik lányba és rájön, hogy hibát követett el a gyors házassággal. A megismert lány nem is tudja, hogy Eddie nászúton van, amiből természetesen lesz bonyodalom bőséggel.

A Duna TV vasárnap esti műsorában 21 órától a népszerű sorozat, a "Csak színház és más semmi" aktuális része kerül levetítésre. Ebben a kedves sorozatban is bőven szó esik szerelemről, úgyhogy nagyon is illik a Valentin nap eseménysorában. 22 óra 05 perctől pedig egy nagyon aranyos film, "Az élet ízei" kerül adásba. A vidéki Franciaország hangulatos tájain játszódó történetben egy indiai család keres új otthont magának, miközben idősebbek és fiatalabbal is párra találnak, igaz, ez nem is megy olyan egyszerűen. Főszerepben a nagyszerű Hellen Mirren.

Vagyis lesz miből válogatni a szerelmesek napján is.

Szólj hozzá!

Címkék: Julia Roberts Tom Hanks Meryl Streep Hellen Mirren

A Dal - Jönnek a középdöntők

2016.02.10. 16:52 MinDigTV


Nagy érdeklődés és kellő izgalom mellett folyt le „A Dal” három elődöntője, melyből összesen tizennyolc énekes illetve zenekar jutott tovább a két elődöntőbe. Már ismert a két középdöntő résztvevőinek beosztása is, ezek szerint a február 13-i –első- középdöntőben Agárdi Szilvi, Benji, a B the First, a Karmapolis & Szécsi Böbe, a Kállay Saunders Band, Mushu, Oláh Gergő, Petruska és Tolvai Reni áll újból „A Dal 2016” színpadára –ahol ez alkalommal a zsűri kiosztja A Dal Felfedezettje Díjat is-, majd egy héttel később, a február 20-i második középdöntőben Berkes Olivér & Tóth Andi, a ByTheWay, az Egy másik zenekar, Freddie, Gáspár Laci, Nika, a Parno Graszt, a Passed és Vásáry André mutathatja meg újból a tehetségét és a rátermettségét a zenei vetélkedőben.

Az elődöntők egyik sztárja Freddie volt, akinek előadását sokan értékelték a legjobbra, még a végső győzelmet is megelőlegezve neki. Érdekes lesz meglátni, hogy valóban ő lesz-e a végső győztese a 2016-os megmérettetésnek.

Komoly kihívója lehet a végső győzelemért Kállay Saunders András –aki ezúttal együttesével érkezett-, de Gáspár Lacira is érdemes odafigyelnünk, bár az ő száma –Love and Bass- nem kapott olyan magas szavazatszámot az elődöntőben. Sok ismerős arc is feltűnt az idei sorozatban, olyan versenyzőké, akik már a korábbi években is próbálkoztak „A Dalban” (például Oláh Gergő, a Passed, a Szécsi-ikrek). Kijutott az izgalomból és a feszültségből a Berkes Oliver & Tóth Andi párosnak –ők végül a nézői szimpátiaszavazással jutottak tovább a középdöntőbe-, szegény Andi rosszul is lett a színpadon, de már szerencsére jobban érzi magát. A harmadik elődöntő legmagasabb pontszámát Petruska (Petruska András) Trouble in My Mind című számának előadása kapta. Nem sokkal maradt le mögötte Agárdi Szilvia –ő az It Is Love című számmal lépett fel-, mellettük még a Parno Graszt és a B The First, Veres Mónika és a már szintén tapasztalt résztvevőnek számító Nika jutott tovább ebből az elődöntőből.

A második elődöntőből a korábban említett –már Eurovíziós Dalfesztiválon is szerepelt- Kállay Saunders mellett Vásáry André jutott másodikként tovább (Why című dalával). Ebből a selejtezőből Oláh Gergő (Győz a jó című számával), a Passed, a Karmapolis & Szécsi Böbe és Gáspár Laci kapott még annyi szavazatot, hogy ott lehessen a középdöntőben is. A tizennyolc fős mezőnyt az első elődöntő hatos csapata teszi teljessé. Ebbe a csoportba –a nagy esélyes Freddie mellett- az egyedi látványvilágot képviselő Mushu (előadásuk címe: Uncle Tom), az Egy Másik zenekar, Tolvai Reni, a ByTheWay és az érettségijére készülő Benji tartozik bele.

A középdöntőbe bejutott előadóknak lehetőségük van a zeneszámaik előadását újragondolni - mind látványban, mind hangszerelésben-, így akár még az is megtörténhet, hogy egy korábban már halott dalra igencsak rá fogunk csodálkozni a középdöntőben. A Dal február 28-i adásának győztese –a döntő nyolc produkció fog bejutni az elődöntőkből- fogja hazánkat fogja képviselni a 2016. évi Eurovíziós Dalfesztivál stockholmi eseményén.

Ugyan sok mindent elárultunk, de annak, aki lemaradt az elődöntők izgalmairól, ajánljuk figyelmébe a MinDig TV Applikáció Duna videotékáját, ahol megtalálja az első három adást.

a_dal_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Duna TV Eurovíziós Dalfesztivál Vásáry André MinDig TV A Dal Kállay Saunders

Megtört szívek - Új török sikersorozat érkezik a TV2-re

2016.02.08. 13:59 MinDigTV


A TV2 délutáni műsorkínálatában mutatkozik be február 15-én a Megtört szívek című török telenovella. Az új sorozat minden hétköznap, 16 óra 55 perces kezdéssel lesz látható.

megtort_szivek.jpg
A török sorozatok népszerűsége világszerte magas, hazánkban is sok rajongójuk van. Nekik is szól, de új nézőket is szeretne megnyerni és a televízió elé ültetni a TV2 a Megtört szívekkel, mely történetének középpontjában két család élete áll. Két asszony ugyanabban a kórházban szüli meg gyermekét. Az egyikük -Gülseren- szerény anyagi körülmények között él, míg Dilara egy gazdag család leszármazottja. Az azonos vezetéknevet viselő gyermekeket összecserélik a kórházban és erre csak tizenöt év múltán derül fény. A gyermekcsere és a két család eltérő anyagi helyzete mindenkiből más reakciót vált ki, melyből bőven lesz bonyodalom. Az új sorozat eseményei három fő helyszínen játszódnak -és még tizennégy díszletet is felépítettek a forgatásokhoz-, továbbá természetesen külsős jelenetek is gyakran vannak. A legnevesebb török színészekkel forgatott telenovella első évada hazájában egyből nagyon nagy siker lett.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat TV2 MinDig TV Megtört szívek

Mese.tv - egy hónapig élőben a MinDig TV Appban

2016.02.05. 10:37 MinDigTV


A mesenézés kortalan, hiszen nézzük gyermekként, kamaszként, lassan felnövő felnőttként, majd szülőként, nagyszülőként a gyermekekkel, unokákkal együtt, így nyugodtan írhatjuk azt, hogy minden korosztálynak jó hír, hogy a mese.tv egy hónapig élőben elérhető az ingyenes MinDig TV Applikációban.

amesetv7.jpg
A mese.tv kínálatában egyaránt megtalálhatók a legújabb kedvencek és a klasszikusok is: Bartos Erika kedves figurái, az Alma együttes és a Kaláka énekei, vagy Auguszta gyurmafigurája és Mr. Bean. Felsorolni nem is lehet az összes elérhető tartalmat, ezért azt ajánljuk, hogy nézzenek körül az oldalon. Biztosan lesz ott olyan sorozat, amelyik a gyermekük kedvence vagy Önöknek kellemes emlék, és szívesen mutatják meg a kisebb korosztálynak.

maszkabal_gryllus.jpg
Talán elég, ha csak a nagyon ötletes és sokunk kedvencévé váló Maszkabál sorozatot emeljük itt most ki. Gryllus Vilmos fülbemászó dallamai és szenzációs dalszövegei megunhatatlan és kortalan remekek. De megvan a bája annak is, amikor diafilmeket nézhetünk meg mai, okostelefonos köntösben.

A nagyon gazdag és igencsak széles körű választékot nyújtó mese.tv kínálatában biztosak vagyunk benne, hogy mindenki megtalálhatja a számára kedves műsort, az pedig igazán jó, hogy a filmek elindítását bármikor kezdeményezhetjük, így amikor éppen ráérnünk, akkor rögtön meg tudunk nézni egy mesefilmet. Mesésen hangzik, ugye?

Szólj hozzá!

Címkék: Gryllus Vilmos Kaláka MinDig TV Applikáció Mese.tv

Új év, új és visszatérő szereplők a Barátok közt sorozatban.

2016.02.01. 16:19 MinDigTV


A 2016-os év mindjárt egy nagy visszatéréssel kezdődik a Barátok közt sorozatban. Újra képernyőn Bartha Zsolt az imádott-gyűlölt rossz fiú (mert biztos vagyok abban, hogy legalább annyian kedvelik, mint ahányan nem szeretik a Rékasi Károly által megformált karaktert). A mindig valamilyen sötét ügyben sántikáló Bartha éppen börtönbüntetését tölti, így az új helyszín új karakterek (és színészek) feltűnésére is lehetőséget ad.

rekasi.jpg
Ilyen például Bartha cellatársa, Salamon Sas Zsolt -Sas úr-, akit Kerekes József alakít a sorozatban. Sas úr egy sokat beszélő, de általában a rövidebbet húzó vesztes jellegzetes karakterét emeli be a Barátok köztbe.

Egy másik új karakter a sorozatban a börtönpszichológus, Dr. Mórocz Emília (Sztarek Andrea megformálásában láthatjuk, aki korábban egy kisebb szerepben már feltűnt a Barátok köztben). Dr. Mórocz kemény és karakán asszony, akire hatással lesz Bartha erős kisugárzása és ebből nyilvánvalóan különböző bonyodalmak fognak születni. A doktornő lánya is új szereplő a sorozatban. A talpraesett fiatal lány -Kővári Natasa lesz a sorozatbeli neve és Mezei Léda alakítja- korosztálya emblematikus problémáival találja szemben magát, erre keress megoldásokat.

A régi szereplők közül idén visszatér a sorozatba Ábrahám Edit (Berényi Claudia szerepében) és Som-Balogh Edina (Kinga szerepében).

Új fordulatok, izgalmas helyzetek - idén is érdemes követni a Barátok közt történetét!

Szólj hozzá!

Címkék: Barátok közt RTL Klub Rékasi Károly Ábrahám Edit Sztarek Andrea

Hatvanhét éve került képernyőre az első szappanopera

2016.01.29. 09:49 MinDigTV


Ha nem is kerek évforduló, a televíziózásban betöltött jeles szerepe okán mégis megér egy kis megemlékezést, hogy január 31-én lesz hatvanhét éve, hogy az amerikai NBC csatorna leadta a világ első szappanoperáját, a "These are my children"-t.

A televíziós sorozatok egyik altípusába tartozó műsorfajta érdekes elnevezése onnan ered, hogy az ilyen jellegű sorozatok elkészítését (megszületését) egy-egy cég hirdetési támogatása tette lehetővé -és ezek a cégek akkoriban a háztartási termékek (szappanok, fogkrémek, mosószerek) gyártói közül kerültek ki-, az opera szóval pedig az epizódok drámai cselekményére utaltak, mely hasonlatos volt az operákéhoz.

A szappanoperák cselekménye egy közösség életéről szól –ez lehet család, munkahely, iskola, lakóközösség, stb.-, és az egymást követő epizódok mindegyikében több cselekményszál "szövése" történik folyamatosan, azaz a szereplők különböző élethelyzetekbe kerülve folyamatosan megoldandó helyzetekben találják magukat. És ezek a problémák olykor későbbi részekre is kihatással vannak. Adásgyakoriság szerint ismerünk napi szappanoperát, amely hétköznapokon jelentkezik, mindig ugyanabban az időpontban (ilyen hazánkban a Barátok közt és a Jóban rosszban), de léteznek heti (vagy főműsoridős) szappanoperák is, melyek értelemszerűen hetente csak egy alkalommal láthatóak, akkor viszont értékesebb, esti főműsoridőben (ilyen volt például a  Dallas sorozat).

Nehéz éles határvonalat húzni a szappanopera és egyes rokon műfajok között. Kedvencünk, Jóbarátok inkább szitkomnak tekinthető, de nem mehetünk el amellett, hogy milyen sok rajongója volt világszerte és Magyarországon is, és milyen népszerűséget szerzett a sorozat a hat főszereplőnek, akik komoly filmeskarriert tudtak befutni a tíz évig tartó sorozat lezárása után is.

Az elmúlt években Egyesült Államokon kívül is igen komoly gyártási környezete alakult ki a műfajnak, elsősorban Latin-Amerikában, de Törökország és Dél-Korea is jelentős szappanopera gyártó lett. És persze a magyarok sem maradnak ki, a néha jól, néha talán kevésbé jól sikerült sorozatok gyártásából. A Csak színház és más semmi véleményünk szerint egyértelműen az előbbi kategóriát ékesíti. Csányi Sándor, Schell Judit és további remek színészek segítségével kalauzolja a sorozat a teátrum világába a nézőt, miközben a cselekményt keresztülszövi az ármány és intrika. Nem késő bekapcsolódni a sorozatba, amelyet a Dunán nézhetünk meg vasárnaponként 21:00-tól, az elmúlt epizódokat ráadásul visszanézhetjük a MinDig TV Applikáció videotékájából is.

csakszinhazesmassemmi.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat szappanopera televízió Csak színház és más semmi

Miből lett a MinDig TV Plusz? Avagy a HbbTV szabvány fejlődése

2016.01.26. 17:54 MinDigTV


Korábban megígértük, hogy visszatérünk a HbbTV világába, és bemutatjuk, miről hallhattak azok, akik részt vettek az első hibrid tévés workshopon.

Arról már meséltünk, hogy az előrejelzések szerint 2016-ban már több mint 500 millió tévékészüléknek lesz internet-hozzáférése Európában, és a háztartások több mint 60%-a már most használ okos tévés alkalmazást legalább egyszer egy héten.

De honnan is indult mindez? Néhány évvel ezelőtt megkezdődött a hagyományos tévéhez különböző adatszolgáltatások hozzáadása, melyekre az interaktivitás (melynek eszköze a távirányító vagy egy másodlagos képernyő, például egy okostelefon) különböző szintjei jellemzőek. Helyi interaktivitásról beszélünk például a letöltött adattartalmakban való navigáláskor, visszirányú kapcsolatról pedig többek között szavazáskor, vásárláskor vagy interaktív televíziós honlapok esetében.  Sok interaktív tévés szolgáltatás létezik, de a HbbTV az egyetlen nyitott platform. Alkalmazásával elkerülhető, hogy egy adott applikációt minden egyes TV brandre külön kelljen kifejleszteni és évente megújítani.

piros_gomb_1.jpgA HbbTV egyre népszerűbb, egyre többen nyomják meg a piros gombot.

A HbbTV-specifikációk egy platformot definiálnak emelt szintű, multimédiás, interaktív alkalmazások jelzésére, szállítására, megjelenítésére. Az alkalmazásokat úgy tervezik, hogy (DVB és széles sávú internetes csatlakozással egyaránt rendelkező) hibrid terminálokon futtathatók legyenek. A műsorszóró hálózati kapcsolat főbb funkciói a szokásos digitális televíziós, rádiós és adatszolgáltatások átvitele, a műsorhoz kapcsolódó alkalmazások jelzése és átvitele a kapcsolódó adatokkal együtt, valamint a tévé- és rádióműsorok és az alkalmazások szinkronizációja. A szélessávú kapcsolat funkciói ezzel szemben az igény szerinti és az élő tartalmak szállítása, az alkalmazások és alkalmazásszerverek közötti információcsere. A műsorszóró kapcsolat felel tehát azért, hogy a TV elérhesse a HbbTV portált egy speciális alkalmazás-leíró tábla segítségével, míg a szélessávú kapcsolat „feladata” a másodlagos képernyőről történő alkalmazásindítás, a kommunikáció egy másodlagos HbbTV-terminálon futó alkalmazással, és a média és az alkalmazások szinkronizálása egy hibrid terminál és egy másodlagos képernyő vagy egy második HbbTV-terminál között (HbbTV 2.0).  

Arról, hogy a HbbTV a lineáris tv mellett milyen nemlineáris szolgáltatásokat támogat és milyen tipikus alkalmazások léteznek, egy következő bejegyzésben részletesen szólunk majd, de ha valaki elindítja a MinDig TV Pluszt, ezek közül többet maga is kipróbálhat.

És akkor lássuk, hogyan is született a HbbTV szabvány. A HbbTV 1.0 specifikáció az ETSI TS 102 796 V1.1.1 szabványba épült be 2010-ben. A következőkben a HbbTV 1.0 specifikáció elemeit mutatjuk be rövid magyarázattal.

  • A CE-HTML XHTML-alapú szabvány weboldalak tervezéséhez, amely lehetővé teszi skálázható felhasználó interfészek definiálását különféle képernyőkhöz. Ennek a HbbTV szempontjából fontos komponensei az alkalmazás nyelvének és a nemlineáris A/V tartalom alkalmazásba való beágyazásának meghatározása, valamint a DOM (Document Object Model) eseménykezelésének meghatározása (pl. gombnyomási eseményekhez) és az  állóképformátumok specifikálása
  • A HbbTV a CEA-2014-nek az OIPF Declarative Application Environment (DAE) specifikáció által meghatározott profilját használja.  Az OIPF DAE specifikációjából átvett további fontos komponensek a JavaScript API-k a tv-s környezetben futó alkalmazásokhoz (pl. csatornaváltás), valamint a lineáris A/V tartalom alkalmazásba való beágyazásának meghatározása.
  • A DVB alkalmazásjelzési specifikációjából (ETSI TS 102 809) két komponenst —az alkalmazások jelzését és az alkalmazások szállítását műsorszóró csatornán vagy http-alapon— vette át.
  • A támogatott formátumokat az „OIPF Media Formats” specifikáció definiálja (állókép - JPEG, GIF, PNG, video -  AVC_SD_25, AVC_HD_25, audio: HE-AAC, AC-3 (Dolby Digital), MPEG1_L3, konténer: MPEG-2 TS, MPEG-4). A terminál elvárt minimális megjelenítési képessége 1280x720 képpont 16:9-es oldalarány mellett.

A hivatkozott szabványok azonban nem minden funkcióra adnak megoldást (ilyen például az alkalmazások életciklusának definiálása), ilyenkor a HbbTV-specifikáció közvetlenül definiálja a követelményeket. A fentieken túl a HbbTV specifikáció ajánlásokat tartalmaz a felhasználói élményre vonatkozóan is, és áttekintést ad a HbbTV rendszertechnikájáról.

A HbbTV 1.5-öt 2012-ben olyan többletigények kielégítésére hozták létre, mint a HTTP-alapú adaptív streaming támogatása, a DRM-kompatibilitás, valamint a DVB-SI (Digital Video Broadcasting – Service Information) EIT-ben (Event Information Table) szállított műsorleíró információkhoz való hozzáférés. A HbbTV 1.5 ETSI TS 102 796 v1.2.1-ként jelent meg.  Az igényeknek megfelelően ebbe belekerült az MPEG-DASH-ra épülő adaptív streaming támogatása, ezzel az érzékelt video megjelenítési minőség javul, erősen terhelt vagy lassú internetes összeköttetés esetén. Az MPEG-DASH szabványból csak az ISOBMFF (ISO Base Media File Format) profil támogatása szükséges, amely lehetővé teszi élő és OD (On Demand) streaming tartalom szolgáltatását, és támogatja a rövid idejű video szegmensek megcímzését és összefűzését.
Az MPEG-DASH formátumban szállított tartalom többféle (a tartalomszolgáltatók által igényelt), az MPEG CENC (Common Encryption) specifikációra épülő DRM technológia használatát is lehetővé teszi. A közös titkosítási eljárás (CENC) szabványos titkosítási és kulcsleképezési eljárásokat specifikál a titkosított tartalomnak egy- vagy többféle DRM-mel való feloldására. A HbbTV 1.5. támogatja az EPG-adatokhoz való hozzáférést is, és ezzel a hétnapos, egységes, HbbTV-alapú EPG-alkalmazások létrehozását.

A 2014 végén kiadott HbbTV 2.0 specifikáció a HbbTV 1.5-re épül, de bevezet továbbfejlesztett technológiákat és új jellemzőket. Az egyik legfontosabb kiegészítést már említettük: bevezetésre került a másodlagos képernyő (CSD – Companion Screen Device) támogatás, és a specifikáció kiterjed a tartalmak és a terminálok szinkronizálására. Ennek megfelelően a HbbTV alkalmazás tableten vagy okostelefonon való indítása is kezdeményezhető a DIAL (DIscovery And Launch) protokollon keresztül (ezt használja a Chromecast). A másodlagos képernyők felhasználási eseteivel visszatérünk egy későbbi bejegyzésben.

Fontos elem továbbá  a HbbTV 2.0-ban a támogatott webes technológiák kiterjesztése például a következőkön keresztül: HTML5, CSS3 (Cascading Style Sheets: stíluslapokat használó nyelv egy jelölő nyelven készült dokumentum megjelenésének leírására) és DOM3 (2004) / DOM4 (2014) (Document Object Model, HTML, XHTML, and XML formátumú dokumentumok reprezentálására és használatára). A HbbTV 2.0 igazodik a korszerű webes alkalmazások igényeihez.
 
A HbbTV 2.0-ban jelentős kiegészítés továbbá a DVB CI Plus 1.4 támogatása, így egy alkalmazás kérheti, hogy a CI Plus CAM dekódolja a szélessávú hálózaton szállított A/V tartalmat. A CI+ révén bevezetett legfőbb járulékos funkció a CICAM - CI+ Conditional Access Module – és a vevőkészülék közötti tartalomvédelem, de említésre méltó a több tuner támogatása, az IP-hálózaton érkező video támogatása vagy a vízjelzési és transzkódolási képesség.

A legfontosabb továbbfejlesztett technológiák közé tartozik az is, hogy a video kodekeknek az MPEG-2 és az AVC (Advanced Video Coding) mellett támogatniuk kell a HEVC (High Efficiency Video Coding) formátumot is HD és UHD felbontás mellett egyaránt (a jobb sávszélesség-kihasználás érdekében az IP-hálózaton keresztül), ezzel a jobb képminőség is garantálható.

A HbbTV 2.0-ban olyan új technológiák szerepelnek a fentieken kívül, mint a feliratok az IP-n átvitt video tartalmakhoz vagy a személyes adatok védelme.

Láthatjuk, hogy a HbbTV fejlődik, és az azt övező érdeklődés is egyre kiterjedtebb. A 2010-ben alapított HbbTV Consortium – melynek tagjai többek között kutatóintézetek, szakmai szervezetek, készülékgyártók, hírközlési társaságok és szoftverfejlesztők– 2015-ben már közel 80 tagot számlált nemzetközi szinten. Az angolul beszélő érdeklődőknek javasoljuk, hogy látogassanak el a hbbtv.org/ -ra további információért.  Ha pedig internetre csatlakoztatott tévékészüléken nézi a MinDig TV adását, álljon a MinDig TV Plusz Infocsatornára, és nyomja meg a piros gombot!

Szólj hozzá!

Címkék: alkalmazás HbbTV MinDig TV Plusz Chromecast

Újra szól A Dal

2016.01.26. 15:30 MinDigTV


A szombati első elődöntővel kezdetét vette "A Dal" című műsor idei évada a Duna TV-n (és a Duna World-ön). Az új adáshoz új zsűritagokat választottak -Zséda, Pierro, Freinreisz Károly és Both Miklós-, és egybehangzó vélemények szerint a személycserék sikeresek lettek, jót tett a műsornak a változás. Köszönhetően annak, hogy a műsor győztese indulhat majd magyar színekben az Eurovíziós Dalfesztiválon, igen sok ismert, valamint az elmúlt időszakban feltűnt tehetséges énekes és együttes jelentkezett a műsorba.

a_dal.jpg
Igen erősre sikeredett az első elődöntő. Vannak, akik már azt is megjósolták, hogy meg is van a végső győztese az idei válogatónak, ugyanis Fehérvári Gábor Alfréd  "Freddie" Pioneer című számát és előadását olyan kimagaslónak látták, melyet nem fog tudni senki felülmúlni. Szintén jó értékelést kapott a vietnami származású énekes, Benji dala és előadói teljesítménye, mellyel jelezte igényét a végső győzelemre. Az első elődöntő továbbjutói között volt még a Mushu és az Egy másik zenekar, Tolvai Reni és a By The Way fiúcsapat.

Szólj hozzá!

Címkék: Zséda A Dal Both Miklós Pierro Freinreisz Károly

Jóban rosszban - annyi éven át

2016.01.20. 11:54 MinDigTV


Még kimondani –leírni–  is hihetetlen, de már tizenegy éve követhetjük nyomon Csillagkút és a Csillagvirág klinika lakói és dolgozói életét. A TV2 saját teleregénye olyan vetélytárs mellé érkezett, mint a konkurencia Barátok köztje –amelynek 1998 ősze óta már közel 8000 epizódját vetítették le az RTL Klubbon–, és olyan klasszikus mintájából táplálkozott, mint a Família Kft. sorozat. Innen visszatekintve megállapíthatjuk, hogy Csillagúton több a rossz, mint a jó, annyi intrika szövi át az itt élő mindennapjait, hogy abból bőven jut új esemény minden egyes részbe. Egyébként 2005. január 23. volt a nagy nap, amikor az első adás képernyőre került a sorozatból. Induláskor tizenhét állandó szereplője volt a teleregénynek (szappanoperának), és talán nem árulunk el nagy titkot, ha megírjuk, hogy a külső felvételeknek Nagykovácsi a helyszíne (ott található az a kastélyépület, amelyik a kórház épülete a sorozatban). Az események középpontjában a Csillagvirág klinika mindennapjai állnak, a bonyodalmakat pedig a tulajdonosi kör és szakmai vezetés eltérő álláspontjai mellett személyes konfliktusok árnyalják.

Aki, akár csak egy rövid időre is kiesik a sorozatból, sokszor igencsak meglepődik a sok változáson. Az évtized során volt, aki hosszú komából tért vissza –dr. Zámori Alexa–, volt akit elraboltak –Pongrácz doktort–, voltak főszereplők, akik börtönbe kerületek a történet részeként –például Pongrácz Barbara–, és sokan távoztak is –ideiglenesen vagy végleg– külföldre.

joban-rosszban.jpgDr Pongrácz Péter (Gazdag Tibor megformálásában) a Jóban rosszban egyik főszereplője

A nézők kegyeinek elnyeréséért minden hétköznap este komoly harc folyik a két vezető csatorna között. Miként ízlések és pofonok, úgy a szappanoperák iránti szeretett is egyedi, mert ugyanabban a keretben kapunk sok mindenben hasonló, a részletekben azonban nagyon is különböző történeteket. És az már nagyon is személyes, hogy kit melyik történet, mely szereplők karaktere ragad meg annyira, hogy minden hétköznap este odaültesse a képernyő elé, kellemes izgalommal várva az újabb és újabb fordulatokat.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat TV2 Gazdag Tibor MinDig TV Jóban rosszban

Ablak a nagyvilágra

2016.01.15. 08:09 MinDigTV


A MinDig TV teljes vertikumának felhasználói -nézői- már több mint egy hete ingyenesen nézhetik a Discovery Channel műsorát, és ez a pompás lehetőség még egészen 2016. január 25-ig elérhető lesz a szolgáltatónál.

Nem véletlen az ilyen jellegű, szórakoztatva ismereteket terjesztő adók töretlen népszerűsége, mert olyan tájakat, olyan élethelyzeteket mutatnak be, ahová a "hétköznapi halandók" nem juthatnak el (nem is baj, sokkal kényelmesebb és megnyugtatóbb a szeretett fotelünkből átélni ezeket az izgalmas helyzeteket).

2016. január 17.-én például Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke lehet "vendég a nappalinkban", az este 20 órakor kezdődő Bear Grylls: Sztárok a vadonban című sorozatban sztárvendégeként. Ebben a sorozatban az USA illetve a világ más helyein töltenek el kétnapos túlélő túrát a sztárvendégek az ismert műsorvezetővel.

obama_1.jpg
Edward Michael Grylls, művésznevén „Bear” Grylls január hónapban egy másik műsorával is visszatér a Discovery Channelre, mégpedig a Bear Grylls: A sziget második évadával. Ebben a sorozatban egy-egy tizennégy főből álló férfi illetve női csapatot hagynak csendes-óceáni lakatlan szigeteken, ahol a "játékosoknak" a saját túlélő ösztöneik felélesztésével kell életben maradniuk. A látszólag paradicsomi körülmények között komoly kihívást jelent a ma emberének helyt állni, mindenféle segítőeszközök nélkül.

E két példa persze csak egy vékony szelet mindabból, amit a népszerű csatorna műsorára tűz az év első hónapjában. Fedezze fel Ön is a Discovery Channel műsorát, fedezze fel Ön is a világot!

Szólj hozzá!

Címkék: kódolatlan Barack Obama Discovery Channel MinDig TV

Indul a MinDig TV 2016-os „évada”

2016.01.11. 18:41 MinDigTV


A MinDig TV tavalyi évére visszatekintve azt láthatjuk, hogy itt MinDig történt valami jó, MinDig voltak akciós, kódolatlan ajánlatok a felhasználóknak. Összeszámolni is sok – ha nem tévedek tizenhat különböző kódolatlan időszak váltotta egymást – , hogy hány adó volt elérhető akcióban, és közöttük volt olyan is, amelyik egy egész hónapon keresztül (például a Bonum TV), és olyan is, amelyik több különböző időpontban is (az AXN először tavasszal, majd ősszel kétszer is meglepte a nézőket a legjobb sorozatokkal és szuper filmekkel, legutóbb Star Wars maratonnal). Legtöbbször a MinDig TV Applikáció használói is pedig élőben élvezhették ezeket a kódolatlan időszakokat.

Jó hír volt a MinDig TV Plusz folyamatosan bővülő felhasználói körének, hogy ők sem maradtak újdonságok, pluszszolgáltatások nélkül a 2015-ös évben. Lassan már felsorolni is komoly feladat a MinDig TV Plusz elérhető tartalmait: élő televízióadások, rádiócsatornák, videotár, műsorújság, hírek és időjárási információk, játék.

tv.jpgSok újdonság történt 2015-ben a MinDig TV háza táján. (Fotó: Majoros Dániel Krisztián, MinDig Veled! fotópályázat)

A tavalyi év újdonsága volt a brit fölről indult – és ott töretlenül, széles körben népszerű – Vintage TV zenei csatorna debütálása is a MinDig TV platformon. Az új műsor a MinDig TV-n esténként tekinthető meg, a MinDig TV Applikáció használói pedig egész nap élőben követhetik az adást.

Nagyon jó hír volt a MinDig TV Applikáció felhasználóinak is, hogy Androidon és iOS-en Chromecasttal is tudják használni a rendszert, így a nézet műsort könnyedén tudják egy televíziókészülékre továbbítani, ahol így nagy képernyőn nézhetik kedvenc filmjeiket (akkor is, ha a televízió készüléken mi éppen nem tudjuk nézni a MinDig TV adását). De volt fotópályázat, ennek kapcsán elindult a MinDig TV App Instagram oldala is, és ne feledkezzünk arról sem, hogy az M4 Sport adásával akár mobilunkról is ingyen szurkolhatunk a sportolóknak.  A MinDig TV App letölésszáma egyébként elérte az egymilliót, és az alkalmazást folyamatosan fejlesztik, figyelembe véve a felhasználói visszajelzéseket is.

A MinDig TV az idei évben is hasonló meglepetésekkel – kódolatlan időszakokkal, hasznos újdonságokkal –  fogja megörvendeztetni és kényeztetni a felhasználóit. Rögtön az év elején a Discovery Channel adását élvezhetik kódolatlanul, és azért, hogy ne maradjanak le semmilyen friss hírről, érdemes aktívan követniük a MinDig TV és a MinDig TV App Facebook oldalát. BÚÉK!

Szólj hozzá!

Címkék: applikáció instagram MinDig TV mindigtv plusz

Jól indul az év – Kódolatlan hetek a Discovery Channel műsorán

2016.01.08. 09:12 MinDigTV


A CSATORNA KÉT HÉTIG A MINDIG TV ÖSSZES NÉZŐJE SZÁMÁRA ELÉRHETŐ

Az Antenna Hungária Zrt. és a Discovery Hungary Kft. megállapodásának köszönhetően 2016. január 8. és 25. között az összes MinDig TV néző – közel 800 ezer háztartás – ingyenesen élvezheti a Discovery Channel műsorát.
 
Több mint harmincéves története során a Discovery mindvégig a legizgalmasabb történeteket mesélte el, a világ legérdekesebb embereit, technikai vívmányait és élőlényeit mutatta be, és a világ legszebb tájaira kalauzolt el – az új évet ezekkel az élményekkel kezdhetik most a MinDig TV nézői.

A kódolatlan időszakban, január 14-től látható az Aranyláz Alaszkában hatodik évada, amelyben a szereplőknek a nagy hideggel és a lehetetlen körülményekkel megküzdve kell legyőzniük a konkurenseket és hozzájutniuk az aranyhoz. A Bear Grylls: Sztárok a vadonban január 17-ei epizódjának Barack Obama elnök lesz a főszereplője. Vajon hogyan viseli Amerika első embere a fizikai és mentális megterhelést? Január 21-én következik Az alaszkai vadon gyermekei harmadik évada, amelyben a Brown család teremt otthont az alaszkai Chichagof szigetén. Emellett a kedvelt mítoszirtók, Adam és Jamie is látható az idén búcsúzó, Állítólag... című sorozatban, és a Halálos fogás rákhalászai vagy az Amcsi benzinfalók és az Autókereskedők legklasszabb autói is színesítik a kódolatlan heteket.

obama.jpg
A Discovery Channel a D jelű országos lefedettségű multiplexről érhető el a 33. programhelyen, a vétellel kapcsolatos információ a www.mindigtv.hu/lefedettseg oldalon található. Abban az esetben, ha a felhasználó a fenti időszakban megadott csatornát nem látja a programlistában, automatikus újrahangolást kell elvégezni a dekóderen vagy a beépített DVB-T tunerrel rendelkező tévékészüléken.

Szólj hozzá!

Címkék: kódolatlan Obama Discovery Channel MinDig TV Sztárok a vadonban

Nézze nagyban, nézze társasággal - Chromecast támogatás a MinDig TV Applikációban

2016.01.07. 11:19 MinDigTV


Még karácsony előtt hoztuk a jó hírt, hogy újabb funkcióval bővült kedvenc ingyenes tévés alkalmazásunk. Chromecast eszköz segítségével most még többet tudunk kihozni a MinDig TV Applikációnkból. A Chromecast lehetőséget biztosít arra, hogy wifi kapcsolattal csatlakoztassuk a mobil eszközünket egy televízió készülékhez, így az azon futó tartalmakat – az élő adásokat, és a videókat – nagyobb képernyőn is nézni tudjuk (akkor is, ha az adott televíziókészülékén az ingyenes MinDig TV adásait nem tudjuk nézni). Milyen jó is lesz, ha egy-egy kódolatlan időszakban (amikor a MinDig TV Extra egyes csatornáit az alkalmazással is nézhetjük) nagy képernyőn izgulhatunk végig filmeket, sorozatokat, egyéb műsorokat. Az új MinDig TV Appos szolgáltatást ma már mind az Androidos, mind az iOS rendszerű készülékek képesek kezelni (vagyis támogatják).

app.jpgChromecast + MinDig TV App, és kész is a legvékonyabb okos tévé. (Fotó: Varga László, MinDig Veled! fotópályázat)

Elképesztően nagy szabadságot és kényelmet nyújt a felhasználóknak az a lehetőség, hogy az addig csak kisebb méretű képernyőn futó és nézhető tartalmak mostantól egészen egyszerűen áttehetők egy televízió képernyőjére. A felhasználás lehetősége pedig igen tág, hiszen ideális akkor is, ha egy filmet szeretne a felhasználó nagyban élvezni, de akkor is, amikor egy tartalmat szeretne egyszerre több emberrel megnézni, amikor sokkal kellemesebb egy nagy képernyőt figyelni, mint egy okostelefon fölé hajolva. A szolgáltatás ráadásul korlátlan felhasználási lehetőséget is ad egyúttal, hiszen elég csak a Chromecast eszközt magunknál tartani és bárhol, bármelyik televízió készüléken meg tudjuk osztani az általunk nézett műsort vagy videót, ha az adott készülék alkalmas a Chromecast csatlakoztatására. Gondoljon bele, hogy például egy egész napos túrázás után, a vendégház televízió készülékén nézheti kedvenc műsorait, kényelmesen, társasággal, megkötés nélkül, úgy ahogy Ön szeretné. Hát nem nagyszerű?

További információt a beállításhoz a MinDig TV honlapján találhatunk, az eszköz pedig számos üzletben és online boltban beszerezhető, érdemes körülnézni az interneten. Kipróbálta már? Hogy tetszett?

Szólj hozzá!

Címkék: támogatás okostelefon MinDig TV Applikáció Chromecast

Ezt nézzük szilveszterkor!

2015.12.27. 11:22 MinDigTV


A magyar televíziózás hőskorában - az 1960-as évektől egészen az 1990-es évikig bezárólag - kihagyhatatlan program volt a szilveszter esti adás megtekintése, melynek csúcspontjai Hofi Géza műsorai voltak. Ilyenkor az egész család - kortól függetlenül - együtt nézet és élvezte a színvonalas műsorokat, és érezhető volt, hogy a szereplők is igyekeznek a legjobb formájukat mutatni.

Biztos vagyok abban, hogy napjainkban is sok embernek nyújtanak szilveszter esti szórakozást a tévé műsorok. Aki nosztalgiázni szeretne, az megteheti ezt a most kódolatlan M3 csatorna műsorával, melyen december 31-én este jellemzően az 1990-es évekből való vicces jeleneteket láthatnak újra. Például Kern András 1999-es Bálvány című műsorát 21 óra 5 perces kezdéssel, melyet a Kabarészínház előadása és a szilveszteri Bakiparádé követ.

image001_2.jpg
Az RTL Klubbon előbb a zseniális Muppet show mozifilm változatát élvezhetik - 18 óra 40 perctől -, majd az Apácashow című vígjáték 2. része kerül vetítésre (20 óra 30 perctől).

A TV2 a szilveszteri esti műsorát az adó legerősebb adásainak különkiadásaiból állítja össze, így lesz Frizbi Show (20 óra 15 perctől), Kasza! Szilveszter (21 óra 15 perces kezdéssel), majd pedig az est fénypontjaként Sztárban sztár parádé 22 óra 30-tól.

A Duna TV-n 20 óra 55-től Fábry Sándor szórakoztatja a nézőket, majd egy szilveszteri gálaműsor közvetítése indul -22 óra 30-kor- melynek helyszíne a szolnoki Szigligeti Színház.

Az M4 műsorában a 2015-ös év magyar sportsikereit élhetik át újra (az adás 20 órakor kezdődik), és biztos vagyok abban, hogy ugyanannyira megható lesz újra látni a nagyszerű sportemberek teljesítményét, mint év közben korábban.

Boldog új évet kívánunk 2016-os esztendőre, és ígérjük nagyon izgalmas lesz 2016-os év is a MinDig TV-vel!

Szólj hozzá!

Címkék: szilveszter Duna TV TV2 RTL Klub MinDig TV

Ezt nézze karácsonykor

2015.12.22. 09:57 MinDigTV


Karácsonykor mindig kedves filmeket láthatunk, ez idén sem lesz másképp. Összegyűjtöttük a kedvenceinket.

A filmtörténet katasztrófája, hogy nem készült Piedonéval – alias Bud Spencer – karácsonyos film, de sebaj, mert itt van nekünk a Reszkessetek, betörők! széria, amely ma már jobban hozzátartozik a magyar ünnepi időszakhoz, mint a bejgli vagy a halászlé. Aki még nem látta –ha akad ilyen ember az olvasók között, tegye fel a kezét–, vagy szeretné az idei évben is megnézni, az RTL Klub műsorában találhatja meg (december 24-én, 20 óra 25 perces kezdéssel az első részt, majd 25-én és 26-án a folytatást).

kevin.jpgA Reszkessetek, betörők! 25 évvel ezelőtt debütált a mozikban. 12 hétig uralta a mozikat ekkor.

A TV2 műsorában december 24-én, kora délután – 14 óra 55 perces kezdéssel – egy nagy klasszikus, a Sztárom a párom látható. Ezt a filmet bármikor meg lehet nézni, de valóban a karácsonyi ünnepi hangulathoz illik a legjobban. Kedves történet, nagyszerű szereplőkkel, lehet rajta sokat nevetni és egy kicsit könnyezni is. Szintén 24-én kora délután – 16 óra 10 perces kezdéssel – tűzi műsorára a Duna Televízió a Sissi, a magyarok királynéja című filmet. Főszerepben Romy Schneider, aki hihetetlen bájjal formálja meg Erzsébet királyné karakterét. A korabeli leírások alapján pont ilyennek képzelhetjük el Sissit. A most kódolatlan M3 műsorán karácsonyeste a Fekete gyémántok című magyar film első része látható -21 óra 5 perces kezdéssel-, Huszti Péter főszereplésével és megannyi nagyszerű színész részvételével (a második részt a következő este vetíti az M3, 20 óra 55 perctől). December 25.-én sem maradunk Reszkessetek betörök nélkül –az RTL Klub a második részt vetíti 20 óra 40 perctől, utána pedig a nagyszerű Tűzszekerek kerül adásba-, míg a TV2-ön az egyik legzseniálisabb rajzfilmsorozat, a Jégkorszak 4. része ülteti a családokat a képernyő elé 18 óra 40-től. December 26.-án, talán már sejtik, jön a Reszkessetek betörök 3. része az RTL Klubbon, este 20 óra 20 perces kezdéssel. A M3-on egy operafilm, a Bohémélet tekinthető meg (21 óra 15 perctől), melynek érdekességét az adja, hogy az énekesek mellett színészek is szerepelnek benne (például Nagy-Kálózi Eszter).

Szóval lesz miből válogatni karácsonykor is. Mindenkinek kellemes ünnepeket kívánunk!

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony Bohémélet Sissi MinDig TV Tűzszekerek Reszkessetek betörők!

Ezt néztük a 1990-es években

2015.12.21. 16:51 MinDigTV


Jó két évtizeddel ezelőtt kezdődött el Magyarországon az a televíziós „forradalom”, melynek eredményeként a hajdani két adóból napjainkra több száz lett. Az első években az emberek nem győztek rácsodálkozni a nyugati világban már megszokott műsorformákra, de még a hirdetések is annyira mások voltak, hogy azt is úgy néztük, mint a filmeket. A változásokra volt, aki gyorsan reagált, így már 1991 októberében feltűnt a Magyar Televízió műsorában a Família Kft. első része. Ez a sorozat ma már felfoghatatlan sikert ért el, szinte nem volt ember, aki ne követte volna figyelemmel a két főszereplő család –a Szép és a Kövér család- történetét. Szintén a sorozat sikerét mutatja, hogy nyolc éven át volt műsoron és összesen 385 részt forgattak le belőle. Ma már talán senki sem emlékszik arra, hogy a pilot epizódokban a két családfőt még nem a későbbi szereplők –Ádám Tamás és Nagy Zoltán-, hanem Szombathy Gyula és Balázs Péter alakították.

szomszedok.jpg
A külföldi sorozatok közül hasonló sikert a Vészhelyzet (eredeti nevén: ER) ért el, azzal, hogy az erős és jól megírt történetek eljátszására olyan tehetséges színészeket tudtak szerződtetni, akik később más sorozatokban és mozifilmekben is főszerepet kaptak (elég csak az azóta világsztárrá vált Georges Clooney nevét felemlítenünk). A Vészhelyzet írói jó érzékkel találták meg annak az arányát, hogy mennyit mutassanak a szereplők magánéletéből és mennyit a munkahelyi konfliktusokból. A Vészhelyzet összesen 15 évadot élt meg, ami nagyon komoly szám a tévésorozatok történetében.

veszhelyzet.jpg
A sorozatokat keresse a most kódolatlan M3 műsorán! És Ön mit nézett a kilencvenes években?

Szólj hozzá!

Címkék: szomszédok vészhelyzet kódolatlan M3 MinDig TV

Nosztalgiázzunk az M3-mal

2015.12.18. 15:09 MinDigTV


Az ünnepi időszak meghitt pillanatai mindenkiben felidézik a régebbi korok kellemes emlékeit, hangulatát. Sokunk gyermekkorának vagy ifjú éveinek meghatározó emlékei azok a műsorok és sorozatok, amelyeket az M3 műsorán nézhetnek meg. Kár is lenne tagadni, szerettük (szeretjük) ezeket a „magyar klasszikusokat”, úgy vagyunk vele, mint A tanú című film főszereplője a feledhetetlen citromos jelenetben: szeretjük, mert a miénk.

A műsorvezetők pedig családtagnak számítottak mindenkinél, és most újra látva őket csodálkozhatunk rá, hogy milyen fiatalok voltak, hogyan öltözködtek és bizony egyszerre megható és megdöbbentő is, hogy az akkori poénok mennyire nem évültek el, mennyire aktuálisak tudnak lenni még napjainkban is.

Az M3 gazdag műsorkínálatában mindenki találhat számára kedves műsort és szereplőt. A nagy kínálatból éppen csak párat emelnénk ki. Kinek nem húzódik mosolyra szája, ha meghallja a Szeszélyes évszakok nevét és felidézi magában az unikális Antal Imre monológjait? Tibi bácsi pöttyös labdáit és lehetetlen kívánságokat teljesítő műsorát pedig szerintem még a fiatalabb nemzedék is ismeri. Igazi kordokumentum a Juhász Előd nevével fémjelzett Zenebutik-Zenehíd is, mely annak idején a külföldi zenei klipek éppen ébredező kultúrájába engedett egy-egy bepillantást a magyar nézőknek. Főtér, Unokáink sem fogják látni és még hosszasan sorolhatnánk a tartalmas műsorokat az M3 kínálatából, de inkább azt javasoljuk, hogy válasszanak maguknak kedvük szerint!

Aki abban a korban élt, annak kellemes élmény lesz felidézni a régi emlékeket, a fiatalabbaknak meg azért érdemes felfedezni ennek a korszaknak a műsorait, hogy jobban megértsék szüleik, nagyszüleik nosztalgikus megszólalásait. Most bárki nézheti a csatornát, hiszen az egészen január 4-ig kódolatlan a MinDig TV-n, és az ingyenes MinDig TV Applikációval is élőben nézhető.

És akkor egy kis képes kedvcsináló a kínálatból:

image001_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kódolatlan M3 MinDig-TV Szeszélyes évszakok Antal Imre

Így appoztok Ti - bemutatjuk a legjobb fotókat

2015.12.16. 16:25 MinDigTV


A „MindDig Veled!” fotópályázatra beérkezett képek nemcsak nagy darabszámukkal okoztak hatalmas örömet a szervezőknek, hanem azzal is, hogy nagyon jól adják vissza azt a széleskörű felhasználási lehetőséget, amit a MinDig TV Applikáció nyújt a felhasználóknak. A résztvevők nagyon kreatívan álltak a felhíváshoz és olyan igazán extrémnek nevezhető környezetben végrehajtott tévénézésről is küldtek be képet, mint a víz alatti filmnézés, melynek üzenete nyugodtan lehetne az is, hogy „velünk MinDig elmerülhettek a legjobb csatornákban” - a kép készítője, Veres András mellesleg az első díjat zsebelte be. De megtudhattuk azt is, hogy a MinDig TV felvillanyoz, és még a robotok is szeretik. A tévézés, filmezés átalakult szerepére  utal a második helyezett Üsztöke Roland Autós mozi című képe és egy olyan alkotás is, amely a legvékonyabb okos tévének titulálja a MinDig TV Appot.

app1.jpgA fotók készítői: Veres András, Üsztöke Roland, Pálfi Melinda, Varga László, Horváth Krisztián

A képek hűen adják vissza a lehetőséget bőséges tárházát, amit a MinDig TV Applikáció kínál a felhasználóknak. Használatával senki sem marad le kedvenc sorozatáról vagy sporteseményéről, még akkor sem, ha éppen főznie kell, fogat mos, edz, horgászik vagy a család másik tagja lefoglalta már a televíziókészüléket (utóbbira hoz példát Majoros Dániel Krisztián képe, amelyet az Antenna Hungária különdíjjal jutalmazott).

app2.jpgA fotók készítői:Győrfi Nina, Kosztolányi Patrick,Majoros Dániel Krisztián, Doricsák Orsi, Radványiné Trautmann Erika

Természetesen nem maradhattak el az extrém környezetben készült képek sem -volt, aki egy mászókáról fejjel lefelé lógva követte kedvenc műsorát-, miként az is beigazolódott, hogy a MinDig TV Applikációt a legszélesebb korosztály használja, így a fiatalok mellett a legidősebbek sem maradnak ki ebből a nagyszerű szolgáltatásból (ez a 3. helyezett Kiss Zoltán képén is megmutatkozik), sőt a képek alapján még az állatok is lelkes használói, de a plüssmackók  sem bírnák ki a hosszú telet MinDig TV Applikáció nélkül. És nem is kell, hiszen az alkalmazást bárhol, bármikor használhatjuk (megmutatta ezt a közönségdíjas Horváth Krisztián is), amely már ősszel több mint egymillió letöltéssel rendelkezett.

app3.jpgA fotók készítői:Kiss Zoltán, Tóth Péter, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány, Horváth Krisztián, Kriskó Nikolett

A többi fotót is érdemes megnézni!

Szólj hozzá!

Címkék: fotópályázat tévénézés MinDig TV Applikáció MinDig TV App MindDig Veled!

Az M3 csatorna az ünnepek alatt kódolatlanul fogható a MinDig TV-n

2015.12.16. 08:28 MinDigTV


logo_m3.jpgA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az Antenna Hungária Zrt. megállapodása alapján 2015. december 18. és 2016. január 4. között az M3 minden MinDig TV felhasználó számára kódolatlanul lesz fogható. Mindemellett a csatorna élő műsora a több mint egymillió letöltéssel rendelkező MinDig TV Applikációban is elérhető lesz.
 
Az MTVA és az Antenna Hungária Zrt. megállapodása alapján 2015. december 18. és 2016. január 4. között az M3 csatorna minden MinDig TV felhasználó számára kódolatlanul lesz elérhető. Az M3 program a C jelű multiplexen, a 45. programhelyen érhető el. Abban az esetben, ha a felhasználó nem látja az M3 csatornát a programlistában, automatikus újrahangolást kell végezni a dekóderen vagy a beépített DVB-T tunerrel rendelkező tévékészüléken.
 
A nagy népszerűségnek örvendő, és már több mint egymillió letöltéssel büszkélkedő MinDig TV applikációban is élőben lesz elérhető az M3 műsora ebben az időszakban.
 
Az M3, a közmédia archív tartalmakat sugárzó tematikus kábelcsatornája második születésnapját ünnepli. Az M3 csatornán újra láthatóvá válnak a hazai televíziózás megunhatatlan, idejükben nagy sikert aratott műsorai, melyeken generációk nőttek fel. Az M3 kínálatában megtalálhatóak magyar filmek, külföldi filmsorozatok, kabaréműsorok, vetélkedők, koncertek, zenei válogatások, színházi közvetítések és sportműsorok a ’80-as, ’90-es évekből. A kódolatlan időszak alatt olyan népszerű sorozatok kerülnek képernyőre, mint az Onedin család, a Charlie angyalai, az Életképek, a Família Kft. vagy a Vészhelyzet.

A közszolgálati média számára kiemelten fontos a korábbi, népszerű tartalmak képernyőn tartása, ezzel célja, hogy megőrizze azt az örökséget, mely a magyar nézőknek különösen kedves emlékeket jelent.

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Antenna Hungária Zrt.

Szólj hozzá!

Címkék: kódolatlan M3 Vészhelyzet MinDig TV

Mozizzunk a Paramount Channellel

2015.12.11. 12:14 MinDigTV


A Paramount Channel a filmrajongók igazi barátja, ahol egész nap színvonalas filmeket nézhetnek, ráadásul most a MinDig TV platform nézői felhasználói kódolatlanul érhetik el a bőséges és színvonalas kínálatot. A december 14-i héten is számos nagyszerű alkotást tűz a műsorára az adó, melyek közül most három filmet ajánlunk kiemelten a figyelmükbe.

beemovie_still_bee001.jpg
Az egyik a Mézengúz című rajzfilm –december 16-án, este 19 óra 55 perces kezdéssel, de december 17-én és 19-én is látható-, amely igazi családi szórakozást ígér. A látványos animációs film a szép képi világ mellett mélyebb tartalommal is bír, megtekintése a felhőtlen kikapcsolódáson túl a történet továbbgondolására is ösztönöz. Szülőknek feltétlenül ajánljuk (közös programként a gyermekekkel együtt megnézve), de azok a „nagyra nőtt” gyermekek is jól fognak szórakozni rajta, akik még az utódvállalás előtt állnak.

elizabeth.jpg
Az Angol történelem szinte kifogyhatatlanul kínálja a nagyszerűbbnél-nagyszerűbb drámákat, amelyek feldolgozására számtalan színpadi mű és film vállalkozott. A december 18-án, péntek este 21 óra 40 perckor kezdődő Elizabeth - Cate Blanchett főszerepléséve l- azt az időszakot mutatja be, amikor VIII. Henrik törvénytelen gyermeke, Erzsébet (Elizabeth) ült a trónra. A körülmények egyáltalán nem ideálisak, a nyugodt kormányzásról nem is álmodhat az új királynő. A nagyszerű filmdráma ezt az igen érdekes időszakot mutatja be nagyszerű előadásban.
 
visszaajovobe.jpg
Kihagyhatatlan lehetőséget nyújt a december 20-i, vasárnap délutáni műsor a Paramount Channel nézői számára, ugyanis ezen a napon a kultikus Vissza a jövőben sorozat mind a három részét megnézhetik! A 13 óra 15 perckor kezdődő „filmmaraton” során egymás után következnek a részek, így csak arra kell ügyelnünk, hogy kellő mennyiségű ételt és italt készítsünk be magunknak, hogy ne kelljen egyetlen percet sem elmulasztanunk a filmekből.

Ha nem szeretnének lemaradni a kedvenc filmjük kezdéséről, akkor érdemes a MinDig TV App műsorújságjában egy emlékeztetőt beállítaniuk.

Szólj hozzá!

Címkék: Elizabeth Paramount Channel Vissza a jövőben Mézengúz

Nevess felszabadultan! - Miért is szeretjük a szitkomokat

2015.12.11. 09:06 MinDigTV


Azt már mondtuk, hogy a MinDig TV nézői számára 2015. december 21-ig kódolatlanul érhető el a Comedy Central műsora, melynek egyik erőssége a szitkom, azaz a szituációs komédia műfaja. A napjainkban világszerte igen népszerű helyzetkomédia keretén belül mindig adott egy meghatározó szereplőgárda –akik minden részben láthatóak– és néhány emblematikus helyszín (legyen ez a szereplők otthona, munkahelye), amelyek a komikus jelenteket állandó helyszínei (gondoljunk csak a Jóbarátok kedvenc kávézójára, a Central Perkre). A szereplők pedig folyamatosan a leglehetetlenebb helyzetekbe keverednek... A mai olvasó számára bármilyen meglepően hangzik, a szitkom eredeti terepe a rádió volt (1926-ban az Egyesült Államokban adták le az első ilyen műsort). Az igazi otthona a műfajnak azonban a televízió, hiszen nagyon sokat ad hozzá a szövegekhez – és igazi humorforrás – a szereplők mozgása, mimikája is, nem is csoda, hogy már az 1940-es évek vége felé megjelentek az első szituációs komédiák az amerikai televízióadók műsorában.

igy_jartam_anyatokkal.jpg
Napjaink egyik legjobb és legsikeresebb szitkom sorozata az Így jártam anyátokkal (vajon végül kiderül, hogy hogyan?), amely a Comedy Central kínálatának is az egyik erőssége. Az öt főszereplő Ted, Marshall, Lily, Barney és Robin kalandjai 10 évadon keresztül szórakoztatja a közönséget, a Comedy Centralon most a legelső évadba kapcsolódhatunk be. A szereplők jól megformált karakterei megannyi vicces helyzet megteremtésére adnak lehetőséget, melyet a sorozat írói messzemenően ki is használnak. A felhőtlen szórakozás garantált, az időpontokat megtaláljuk a MinDig TV Applikáció műsorújságjában.

Szólj hozzá!

Címkék: kódolatlan Comedy Central Így jártam anyátokkal MinDig TV

A televíziózás új dimenziója: a HbbTV

2015.12.09. 13:16 MinDigTV


A bejegyzés apropóját az adja, hogy nemrég az Antenna Hungária Zrt. – a Mi Software Kft. közreműködésével – megtartotta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az első HbbTV Workshopot, ahol a jövő műszaki szakembereit vezették be egy olyan alkalmazásprogramozási szakterület rejtelmeibe, amely világszerte és Magyarországon is egyre népszerűbb.

Az előadások sorát Schneider Henrik, az Antenna Hungária Műsorterjesztés és média üzletágának vezetője nyitotta, aki a HbbTV jelenéről és jövőjéről tartott áttekintést, szintén az Antenna Hungáriát képviselte Sogrik György és Gnandt András, akik a HbbTV szabvány műszaki jellemzőit és technikai hátterét ismertették, míg a Mi Software képviselőinek köszönhetően a jellemző alkalmazásprogramozási megoldásokba nyerhettek betekintést a résztvevők. Egyetemisták és több tartalomszolgáltató képviselője vett részt az eseményen, amely igazán sikeresnek bizonyult. A nagy érdeklődésből pedig arra következtettünk, hogy szélesebb közönséggel is érdemes megismertetnünk, miről is volt szó az eseményen. Íme.

Arról már írtunk korábban, hogy milyen interaktív funkciói érhetőek el MinDig TV Plusznak, és hogy milyen izgalmakat tartogat a tévénéző számára. De a technikai háttérről ez idáig – méltatlanul – kevés szót ejtettünk. Most folytatjuk az indító bejegyzést.

A HbbTV – vagyis a Hybrid Broadcast Broadband Television – egy rugalmas szabvány, amely lehetővé teszi, hogy a sugárzott televízió- és rádióprogramok mellett különböző, internethálózaton eljuttatott multimédiás tartalmakkal egészüljön ki a szolgáltatás.

Kedvcsinálónak kezdjük egy videóval, amely bemutatja, hogy mit is nyújt a HbbTV a felhasználó számára.Látjuk, hogy a HbbTV használata rendkívül egyszerű: internet kapcsolatra és HbbTV képes TV-re van szükség, és ami nagyon fontos, használatkor a tévéfelületet nem is kell elhagyni. Az pedig bizonyos, hogy egyre több tévékészülék csatlakozik az internetre, számuk 2016-ra világszerte már több mint 500 millióra nő, és a háztartások több mint 60 százaléka már most használ okos tévés alkalmazást legalább egyszer egy héten.

Az interaktivitás eszköze jellemzően a távirányító, melynek esetünkben legfontosabb eleme az a bizonyos „piros gomb”, amivel el tudjuk indítani a szolgáltatást.
 
A három további színes gombnak, a nyilazott gomboknak, az OK és vissza gomboknak is megvan a maguk szerepe, ezeket már az adott alkalmazás definiálja.  Ezekkel választhatjuk például ki, hogy melyik videó tartalmat nézzük meg, mire szavazunk, vagy épp ezekkel irányítunk egy játékot. Az interakció történhet egy második képernyő segítségével is (legyen az például egy okostelefon vagy egy tablet), de erről majd később. A „piros gomb” ikont a műsorhoz kötődő autostart alkalmazás hozza létre, ha ez megjelenik a képernyő sarkában, jelzi számunkra, hogy aktív a Hbb funkció (később ez az ikon eltűnhet, de ez nem jelenti azt, hogy nem érjük el a HbbTV alkalmazást).
 
piros_gomb.jpgNyomja meg a piros gombot! – Ugye milyen egyszerű?

Hogyha pedig a HbbTV legfontosabb jellemzőit szeretnénk csokorba szedni, el kell mondanunk, hogy ez az egyetlen nyitott platform, nem kell évente és készülékmárkánként újrafejleszteni, és – hasonlóan más web alapú szolgáltatásokhoz – rugalmasan integrálható számos funkció.
 
Alkalmazása lehetővé tesz például olyan nemlineáris szolgáltatásokat, mint az időeltolás (műsorok késleltetett kijátszása), a start-over (visszatekerés egy műsorszám elejére), a catch-up TV (korábbi műsorszámok lejátszása a szélesssávú csatornán keresztül), VoD-tartalmak (videoanyagok, amelyek nem kapcsolódnak egyik műsorszolgáltatóhoz sem) vagy akár a műsorszámok rögzítése egy hálózati tárolón a későbbi visszanézéshez (PVR), és újfajta reklámozási lehetőségeket is életre hív.  Különböző országokban ezeket különféle kombinációban már használják.

Rövid nemzetközi kitekintésként érdemes megjegyeznünk, hogy a HbbTV széles körben, világszerte terjed: a HbbTV-képes vevőkészülékek száma 2014 végén 11 millió volt (a 2015-ös adattal majd visszatérünk). Németországban, Franciaországban és Spanyolországban kiterjedtnek mondható a használata, és Ausztráliában is sikeres a szolgáltatás. Ausztria, Lengyelország és Nagy-Britannia azok közé az országok közé tartozik, ahol fejlődő, Belgiumban, Hollandiában, Csehországban, Svájcban, Finnországban és Dániában pedig növekvő szakaszban van a szolgáltatás, és ez mondható el Magyarországról is. 2015-ben vezették be a szolgáltatást Észtországban és Törökországban, és az USA-ban és Dél-Amerikában is ezt tervezik.
 
De kanyarodjunk is vissza a hazai helyzetre.  2013 óta a smart tévék zömében integrálva van a HbbTV funkció, és közel félmillió háztartás rendelkezik is Hbb-képes tévékészülékkel. (Itt jegyezzük meg, hogy ezeknek a vételre alkalmas vevőberendezéseknek a minősítését jelenti a MinDig TV HbbTV képes készülék matrica, amely a csomagoláson vagy a vevőtájékoztatón található, és amely garantálja, hogy az adott eszköz alkalmas a MinDig TV adásának vételére és a HbbTV jel felismerésére.)

Magyarországon az Antenna Hungária 2013 októberében indította el a kísérleti HbbTV sugárzást MinDig TV Plusz néven, amelynek szolgáltatásai a MinDig TV Plusz Infocsatornáról érhetők el a MinDig TV platformon (és amelyeket részben a fenti videó, részben pedig egy korábbi bejegyzés mutatott be.)  Azért nem árt egy kis frissítő összegzés: találunk itt multimédia tartalmakkal gazdagított műsorújságot (ún. Rich EPG-t ), streamelt élő TV- és rádióadásokat (Fishing&Hunting, Fix TV, CMusic és iConcert, a Dankó Rádió, a Duna World Rádió, vagy a Radio Swiss csatornái), videótárat, valamint tévécsatornák időszakos oldalait, amelyek jellemzően egy-egy kódolatlan időszakhoz kapcsolódnak. Mindezt hírek (ezek RSS csatornákon keresztül automatikusan frissülnek), időjárás előrejelzés, a lottószámok, a 2048 nevű játék, és rendszeresen frissülő webkamerás képek - az egyik adótorony tetejéről - egészítik ki.

workshop.jpgA workshop résztvevői maguk is megismerhették, mit tartalmaz a MinDig TV Plusz.

A kereskedelmi hibrid tévészolgáltatást 2014 májusában indította az Antenna Hungária az MTVA megrendelése alapján. A Médiaklikk elnevezésű szolgáltatás bármelyik közszolgálati tévécsatornáról elérhető a távirányító piros funkciógombjának megnyomásával, és kibővített műsorújságot (promo és catch up tartalmakkal), híreket, a legfrissebb időjárás előrejelzést, visszanézhető híradót és néhány közszolgálati rádió élő műsorát tartalmazza. Ez a kínálat a 2014-es foci VB alatt olyan extra funkciókkal egészült ki, mint a meccsek újranézésének lehetősége, a legfontosabb hírek, statisztikák.
Ez a VB projekt olyan sikeresnek bizonyult, hogy nem lennénk meglepve, ha a 2016-os foci EB és az Olimpia idején is hasonló interaktív szolgáltatásokkal jelenne meg az MTVA a spotszerető közönség számára.

Végül egy kis technikai háttér, ami csupán ízelítő azoknak, akik tudásra szomjaznak a témában, újabb bejegyzésekkel jelentkezünk hamarosan, amelyek segítségével mindenki kirándulhat egyet a HbbTV világában.

A HbbTV platform főbb jellegzetességei közé tartozik, hogy az alkalmazásokat HbbTV/JavaScript alapú böngésző jeleníti meg, a szolgáltatásokhoz és a tartalomhoz való hozzáférés korlátozható. A műsorszóró csatornán átvitt alkalmazások megjeleníthetők olyan terminálokon is, amelyek nem csatlakoznak szélessávú (IP) hálózatra, és az alkalmazások többféle terminálon (pl. IDTV-n, vevődekóderen, PVR-en) futtathatók. Nagyon fontos, hogy a HbbTV a műsorhoz kötött és műsortól független alkalmazásokat egyaránt támogatja.

A HbbTV-specifikációk egy platformot definiálnak emelt szintű, multimédiás, interaktív alkalmazások jelzésére, szállítására, megjelenítésére. Az alkalmazásokat úgy tervezik, hogy (DVB és széles sávú internetes csatlakozással egyaránt rendelkező) hibrid terminálokon futtathatók legyenek.
A HbbTV 1.0 szabvány 2010-ben született meg, amit 2012-ben követett a HbbTV 1.5 olyan kiegészítésekkel, mint a DRM-kompatibilitás, az MPEG-DASH-ra épülő adaptív streaming támogatása vagy a hozzáférés az EPG-adatokhoz. A HbbTV 2.0 specifikációt 2014 végén adták ki, az igényeknek megfelelően a HTML5, a HEVC és a másodlagos képernyők támogatásával. Ilyen többképernyős lehetőség például a video indítása és vezérlése a másodlagos képernyőről, kiegészítő tartalom küldése másodlagos képernyőre, alkalmazás indítása és futtatása másodlagos képernyőn, műsorhoz kapcsolódó információ megjelenítése másodlagos képernyőn.
 
De ne is szaladjunk ennyire előre, mint ígértük: a folytatás hamarosan következik. Lényeg a lényeg: a televíziós és internetes tartalmak statikus és dinamikus összekapcsolásával a HbbTV teljesebbé teszi a televíziózás élményét. Széles körben terjed, az alkalmazások köre pedig gyakorlatilag korlátlan. Ha visszakanyarodunk történetünk elejére – vagyis arra, hogy workshopot tartottunk az egyetemi hallgatóknak – azt mindenképp megállapíthatjuk, hogy az esemény sikeressége, a sok-sok felmerülő kérdés mind azt bizonyítja, hogy sokat fogunk még a HbbTV-ről hallani. Terveink között pedig az is szerepel, hogy szervezünk még a mostanihoz hasonló workshopokat, ahova várjuk az érdeklődőket szeretettel. Addig is nézze a MinDig TV-t, álljon a MinDig TV Plusz Infocsatornára, és nyomja meg a piros gombot!

Szólj hozzá!

Címkék: internet interaktív HbbTV MinDig TV Plusz