HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Mikulás - Santa Claus kicsiknek és nagyoknak

2015.12.04. 16:53 MinDigTV


Nemcsak azok tudják, akik jártak Törökország Myra nevű városában, hogy az egykori híres-neves püspök jócselekedeteinek legendáján alapul a mai Mikulás mítosz. Annyit tudunk a híres –nevezetes Szent Miklósról, hogy örökölt vagyonát szegények között szétosztotta, bár mindezt az ottani időjárási viszonyok miatt nem vastag bundában, hanem talán vörös színű püspöki palástban öltözve tette. Mivel fénykép erről a korról nem maradt (kb. Kr. u. 270-343), ezért inkább azt gondoljuk, hogy hozzánk északi szomszédainktól az 1800-as évek végén érkezett az első vidám piros ruhás ajándékosztogató, majd ezek után évente december 5-én éjjelén, december 6-a hajnalán meglátogatta a jó gyerekeket, hogy megajándékozza őket. Sokan bár felnőttek, december elején kipucolják a kiscsizmájukat, és kiteszik az ablakba.  Idén a műsortervezők mikulása komoly választékot állított össze december 6-ára, melyből szemezgetve először a Duna Worldön a VI. Nemzetközi Cirkuszfesztivált  javasoljuk megtekintésre a „jó” felnőtteknek.  Az RTL Klub egy 2005-ös magyar filmmel Az igazi mikulással járul hozzá az ünnepi hangulathoz, amit szintén inkább felnőttek számára tűztek műsorra.

Mikulás napja voltaképpen családi ünnep, ezért egy igazi amerikai délutáni családi vígjátékot is kitűzhetünk kihagyhatatlan programként a TV2 műsorából, a Kelekótya Karácsony címűt. Majd másfél órás filmben minden szerepel, ami egy könnyű délutáni mosolyfakasztáshoz kell. Egy kicsit öregedő feleség, egy aranyos kamaszlány, egy mindenben pancser férj, lüke rokonok, és egy zsák kölyök, no és a mindenképpen kötelezően szerepelő háziállat. No persze nem hiányozhat a karácsonyfa sem. Látható lesz még hagyományos karácsonyi kivilágítás, sonka és hóember, poénok és kínos helyzetek. Maradjunk a vígjátékoknál, így a sorból nem maradhat ki a Duna TV  esti műsoráról a Ki a télapó? című tengerentúli filmvígjáték. A vicces történetben mindenképpen segíteni kell egy amnéziássá vált Mikulásnak, hogy tudja teljesíteni karácsonyi kötelességeit. Borítékolható  a happy end!

kiatelapo.jpg
Az ilyen téli hangulatokban újra meg újra világot lát, hogy a Coca-Cola alkotta meg a soványnak éppen nem nevezhető vidám, és hatalmas zsákot cipelő Mikulás alakját pont azért, mert a hidegben nem fogyott kellőképpen az üdítőital, így 1931-ben született meg a ma is közismert Mikulás kép, ami természetesen nem teljes egészében a Coca-Cola találmánya…

Szólj hozzá!

Címkék: Mikulás Santa Claus MinDig TV Kelekótya Karácsony Ki a télapó?

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr188139934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása