HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Téli időszámítás

2015.10.28. 15:01 MinDigTV


Természetesen erről is megoszlanak a vélemények, hogy eloszlassak minden kételyt, nekem semmi bajom vele.

Sokan azt gondolják, hogy ez az úri huncutság az „Ördögtől való” és hogy itt a legújabb korban pihent agyú toronyóra állítgatók találták ki, azért hogy minket bosszantsanak. Az alapvető ok, amiért az emberiséget régóta foglalkoztatja, a nyári hosszabb nappalok, és a téli rövidebb nappalok okozta hatások a társadalom működésben. Magam is meglepődtem, amikor arról olvastam a legjobb kutakodó társunk, a szabad lexikon hasábjain, hogy már az ókori római birodalom vízórája is a nappal hosszának megfelelő nyári-téli, azaz egymástól eltérő hosszúságú időbeosztást használt.

Hosszú kihagyás után egy amerikai polihisztor, (biztos ismerős a neve!) Benjamin Franklin, aki egyben fizikus és feltaláló is volt, no meg író, politikus is, szeretett volna  a világításra abban az időben használt gyertyákkal spórolni, egy nyári időszámítás bevezetésével. Na és minő csoda, az első komoly felvetés 1895-ben látott napvilágot George Vernon Hudson új-zélandi rovarszakértő beadványában, bár érdeklődés hiányában akkor ezt nem vezették be.

Egy nagyobb ugrással elérkezünk a XX. századig, annak kezdetén Angliában tettek lépéseket hogy az órákat nyáron állítsák előbbre és ősszel pedig vissza, de tényleges bevezetése az első nagy háború során történt Németországban, ahol jelentős üzemanyag megtakarítást szerettek volna ezzel elérni. Ezt követte az angolszász országok egész sora, de a háború végén visszatért mindenki a normál időszámításra, majd sajnos jött a II. világháború, ahol újra elővették a fiókból ezt az ötletet, leporolták, és onnantól kezdve, hellyel – közzel több földrészen is használják.

Kis hazánkban 1954. és 57. között „próbaüzem” volt, az óra előre- és hátraállításával a tavaszi és őszi időszakban, de végülis 1980-ban vezették be, elsősorban energia megtakarítási céllal. Innentől kezdve kezdődnek a viták, hiszen a hivatalos álláspont szerint az óraátállításoknak köszönhetően több tízezer háztartás éves fogyasztásának megfelelő áramot takarítunk meg, azaz annyival kevesebbet használunk fel. Nehéz az összes pro és kontra érvet felsorolni – meg igazából nem is szerepünk az abban történő állásfoglalás – de a lényeg, hogy ha világos van, vagy sötét, attól mi bekucorodunk a tévé elé, a MinDig TV-vel teljesen ingyen tévézhetünk, vagy bárhol nézhetjük a MinDig TV Appot, ahogyan eddig is tettük.

teliidoszamitas.jpg
Mit is mondtunk eddig? J Miért is kucorodjunk a TV elé? Mert úgy, ahogy eddig is (például legutóbb ekkor vagy ekkor vagy ekkor), mindenféle új meglepetéssel jelentkezünk a közeljövőben – Talán MÉG EZEN A HÉTEN!?

Szólj hozzá!

Címkék: televízió MinDig TV Téli időszámítás MinDig TV App

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr728029268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása