HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A tévékészülék nem vész el, csak átalakul

2015.05.04. 14:30 MinDigTV


Sokan annyira megszerették az éveken át hűséges, szórakozást nyújtó televíziójukat, hogy amikor az tönkrement vagy modernebbre cserélték, a régi készüléküktől sem váltak meg. Nem érdemes azonban hagyni, hogy az a tárgy, ami oly sok éven át szolgálta tulajdonosuk kikapcsolódását, informálását, most egy padláson vagy pincében porosodjon.

Mi is elgondolkodtunk, miként tarthatnánk meg régi készülékeinket úgy, hogy a család egyik tagja se tudja a szemünkre vetni, hogy egy működésképtelen tárgy foglalja a helyet a nappaliban. Ekkor jött az ötlet: adjunk neki új funkciót, hasznosítsuk újra!

(MEGJEGYZÉS: A rend kedvéért megjegyezzük, hogy míg a „recycling” újrahasznosítást jelent, addig esetünkben tulajdonképpen „upcycling” – ról van szó, amit inkább továbbhasznosításnak szoktak fordítani a hozzáértők. Továbbhasznosítás esetén egy már nem használt tárgynak adunk új funkciót anélkül, hogy maga az anyag átalakításra kerülne. Újrahasznosítás során az anyagot átalakítás után más formában és funkcióban használják újra, ez a folyamat jelentős energiafelhasználással jár. A közérthetőség miatt most mégis az újrahasznosítás szót használjuk a továbbiakban.)

Az internet kiváló tárháza az ilyen megoldások szelíd- és vadhajtásainak, amikor például a gazdi kényelmes otthont teremt házi kedvenceinek az ex-masinából. Kérdés persze az, hogy sikerül-e a háziállatokat is távirányítóval, vagy potméterrel lehalkítani.

kutya_agyak.jpgA képek forrása: dishfunctionaldesigns.blogspot.hu

Egy korábbi bejegyzésben már bemutattuk a következő megoldást, de mivel nem tudunk betelni vele, álljon itt újra a TV-akvárium példája. Az angolosok pedig ennek a videónak a segítségével tudnak nekiállni saját egyedi akváriumuk elkészítésének.
 
akvarium_1.jpgA kép forrása: dishfunctionaldesigns.blogspot.hu

Nincs új a nap alatt, mondhatnánk a könyvespolccá átalakított kép megtekintése láttán. Valaki megelőzte a korát, és felfedezte az e-book előtt a tv-book-ot. Valószínűleg az ő műsorfüzete így szól: reggel hat óra Balzac, nyolc óra Victor Hugo, majd egy kis könnyed délelőtti Rejtő Jenő. A könyvtárak számára is hasznos ötlet, így tudják ajánlani azokat a könyveket, amelyeket megfilmesítettek, és a televízióban bemutattak.

Ha pedig már a nappali lehetséges berendezésénél tartunk, a nagyobb tévéből akár azt a fotelt is elkészíthetjük, amiből a lapos képernyős tévénket nézhetjük. Igazi „akkor és most” fíling.

tev_nappali.jpgA képek forrása: Pinterest, Disfunctional Designs

A tévé-fotel súrolja ugyan a legjobb ötlet címet, a kedvencünket mégis a végére hagytuk. A tévé-bárral igazán retro hangulatban várhatjuk vendégeinket szombat este.

tv_bar.jpgA képek forrása: Pinterest, Disfunctional Designs

A modern televíziós készülék is újrahasznosítható, amennyiben nem szeretnénk megválni tőle csak azért, mert végleg elromlott. Hasznos tippeket ad számunkra a világháló az ilyen átalakításokra is. Mi kiválasztottuk talán a legkiválóbbat: így lesz modern TV-ből modern világítós asztalka a nappali közepén. A plazma asztal elkészítése ugyan elsőre kissé bonyolultnak tűnik, de ha kísérletező kedvünkben vagyunk, mi is megpróbálkozhatunk vele (angolosok ismét előnyben).

Ha viszont nincsenek fölös kreatív energiáink, és mégis az örök vadászmezőkre száműznénk régi tévékészülékünket, mindenképpen körültekintően járjunk el az elektronikai hulladék kezelésekor.

Szólj hozzá!

Címkék: tv televízió recycling újrahasznosítható

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr617429316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása