HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


HbbTV 2.0 – új szabvány már 2016-ban?

2015.02.12. 10:28 MinDigTV


A klasszikus televízió és az internet összekapcsolása a HbbTV-nek köszönhetően ma már valóság. A HbbTV 2.0-val hamarosan megérkezik a hibrid átviteli technológia második generációja, amely számos újdonságot tartogat.

2010-es bevezetése óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend az internetes tartalmakat a képernyőn megjelenítő hibrid technológia, a HbbTV. Az eljárásnak köszönhetően a tévétársaságok kiegészítő tartalmakat kínálhatnak lineáris programkínálatuk mellé. Egy HbbTV dekóderrel és internetes csatlakozással rendelkező televízió vagy set-top-box tulajdonosa néhány gombnyomással elérheti az épp nézett televízió-csatorna médiatárát és egyéb szolgáltatásait.


A hibrid tartalomszolgáltatás egyre bővülő kínálata azonban szükségessé tette a rugalmas szabvány továbbfejlesztését. Ezt a munkát a HbbTV Egyesület szakemberei végzik, akik a napokban mutatták be a második generációs HbbTV 2.0-ás szabvány újdonságait. A legfontosabbak: a HbbTV 2.0 támogatja a HTML5-ös kódolást, valamint képes lesz UHD felbontású 4K-s képtartalmak megjelenítésére a HEVC képtömörítési eljárás alkalmazásával. Speciális alkalmazásokkal pedig mobiltelefonok és táblagépek tartalmait is megjeleníthetjük a televízió HbbTV felületén, és lehetőség lesz különböző nyelvű feliratozást is választani a HbbTV-s képtartalmak mellé.

A tévétársaságok számára is számos újdonságot nyújt az új rendszer. A CI Plus 1.4-es szabvány támogatásával a jövőben kódolt internetes streamek dekódolására is lehetőség nyílik, a CI Plus modulba helyezett megfelelő kártya segítségével. Egy előfizetéses rendszerben működő szolgáltató számára, amely mind lineáris, mind nem lineáris tartalmakat kínál, elméletileg lehetővé válna mindkettőt egyetlen, gyártótól független dekódoló rendszeren keresztül biztosítani a felhasználók felé.

A HbbTV 2.0 további érdekessége az adott képtartalom mellé az internetről lehívható, különböző hangsávok szinkronizálása. A gyakorlatban mindez lehetővé tenné a filmek és sorozatok sok hangsávval történő kiegészítését – vagy sportközvetítések esetén a stadionhangok igény szerinti megválasztását.

Végül, de nem utolsó sorban a HbbTV 2.0 segítségével szinkronizálni lehet a televíziót, a számítógépet és a mobil eszközöket egymással, valamint új hirdetési formák alkalmazására is lehetőség nyílik. A fejlesztők gondot fordítottak arra is, hogy a HbbTV 1.0 és 1.5 alatt futó alkalmazások kompatibilisek legyenek a HbbTV 2.0-ás rendszerrel. Az új szolgáltatás tesztelése 2016 elején kezdődik, az új szabványra felkészített készülékek is várhatóan jövőre fognak megjelenni a piacon.

Doga

Forrás: www.digitalfernsehen.de (sat.hu)

MinDig TV Plusz >>


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: televízió HbbTV MinDig TV Plusz hibrid átvitel

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr627164035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása