HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Digitális átállás rászorulóknak

2013.11.19. 11:31 MinDigTV


A tévénéző irányából nem tűnik fel, hogy milyen átépítéseket, beruházásokat igényelt a műsorszóró részéről a hazai DVB-T bevezetés, inkább a vevőkészülék cseréje aggasztja (aggasztotta) az embereket. Hiszen be kell szereznie valamilyen boxot és sokszor antennát is, meg kell tanulnia a használatát, ami technikailag felkészült embereknek valószínűleg nem jelent problémát, de például egy idősebb embernek már komoly akadály lehet, technikai tudásban és anyagilag egyaránt.


Éppen ezért indított az állam olyan rászorultság alapú támogatási programot, mely minden szükséges berendezést és szerelést, beállítást is magában foglal. Az átállás során fel is keresték azokat, akiket a váltás kizárt volna a tévézésből, mivel lakóhelyükön más megoldás nem elérhető és a nyilvántartás szerint a támogatásra szorulók körébe esnek. Ha valaki ebbe a csoportba tartozik és nem értesítették, akkor jelentkezhet még az átállást követő egy hónapban (a november elsejével lekapcsolt területeken élők tehát még jelentkezhetnek, a júliusi átállás érintettjei már nem).

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága pontos adatokkal is szolgált számunkra a támogatásokat illetően. Eddig összesen több mintegy 143 ezer támogatásra jogosult háztartásban szerelték be ingyenesen a digitális vételi eszközöket, vagy biztosították a kedvezményes előfizetéses csomagokhoz való hozzáférést.

A második ütem területén élők továbbra is jelezhetik támogatási igényüket, és az átállás után még egy hónapig, november 30-ig kérhetik a digitális vételi eszközök telepítését. Az NMHH folyamatosan bírálja el a kérelmeket, és a jogosultaknál az analóg lekapcsolás után is folytatja a beszereléseket. Tájékoztatásuk szerint mostanáig 5,1 milliárd forint értékű pénzügyi teljesítés, vagyis kifizetés történt a támogató projekt kapcsán.

Az átállás pontos költségét a projekt lezárása után tudják megmondani, ez az összeg függ a november 30-ig, második hullámban beérkező igénylések számától. (Az első ütemben 65 857 jogos igénylés érkezett a hatósághoz, az ehhez kapcsolódó beszerelések értéke nagyságrendileg bruttó 1,6 milliárd forint volt.)

Forrás és folytatás >>


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: digitális átállás NMHH DVB-T Digitális átállás rászorulóknak

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr765643747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása