HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Digitális átállás - Magad uram, ha van rá pénzed

2013.11.19. 11:43 MinDigTV


Egy átlagos tévéző számára az átállás nem jelent leküzdhetetlen akadályt. A modern nagyképernyős tévék mérettől függetlenül tartalmaznak DVB-T vevőegységet is, aki ilyennel és megfelelő antennával rendelkezik, az megúszta az átállást egy újrahangolással. Amennyiben a fizetős MinDig TV Extra adókra is igényt tart, úgy vásárolni kell még egy kb. tízezer forintos Conax rendszerű dekódermodult, ami a tévé CI (Common Interface) foglalatába dugva képes fogadni az előfizetői chipkártyát.


Ha a tévé régebbi, akkor egy MPEG-4 kompatibilis DVB-T set top boxra lesz szükség, mely 8-14 ezer forintos áron hozzáférhető. Itt a fizetős adókhoz nincs szükség Conax dekóderre, illetve inkább olyan vevőegységet kell választani, ami ezt már beépítve tartalmazza és közvetlenül fogadja a MinDig TV Extra chipkártyát. Ez utóbbit akciós csomagokban, 3, 6 vagy 12 hónapos előfizetésekkel és kompatibilis set top boxszal egy csomagban is beszerezhetjük, érdemes rákeresni a MinDig TV Extra vevő csomag kifejezésekre a Google-on.

Legmacerásabb, ha kiderül, hogy az antenna ugyan vette az analóg adókat, de a digitálisakat nem. A legtöbb esetben a régi antenna jó, de ha nem, akkor érdemes lehet szakértő szerelőt fogadni. Persze egy kísérletet megér a dolog egy kölcsönkért szobaantennával, de felesleges lenne beruházni egy olyan modellre, mely ugyan nem kerül sokba, de aztán nem ad stabil vételt vagy folyamatos tápellátást igényel. Legjobb egy modern, DVB-T-re szabott passzív tetőantenna, mely a szerelés díjával együtt is megúszható általában húszezer forintból (ha nincs szükség antennaárbóc telepítésére).

Az Antenna Hungária Zrt. az átállás kezdetétől szolgált lefedettségi és nézőszám információkkal – ez utóbbi adat az ingyenes csatornák esetén csak a (most is folyó) felmérésekből tudható, mivel a műsorszóróval nem állnak szerződéses kapcsolatban a nézők. Az AH által szolgáltatott adatok a korábbi felmérésekre alapulnak, ezért tájékoztató jellegűek:

„Elmondható, hogy az átállás előtt, tavaly év végén nagyjából a háztartások 20%-a (mintegy 800 ezer háztartás) használta a földfelszíni vételt elsődleges módon, vagyis alternatív lehetőségektől elzárva. A teljes használati arány (vagyis a kiegészítő jelleggel együtt: pl. nyaralók, második/harmadik TV, nem háztartásjellegű használat) kb. 25% körül lehetett. Minimális a platformot elhagyók száma, vagyis az eddigi felhasználók döntő többsége a digitális váltással együtt is a földfelszíni platformot, a MinDig TV-t választotta. Ami a kiegészítő, fizetős csomagokat kínáló MinDig TV Extrát illeti, itt az előfizetők száma mára már megközelítette a 130 ezret.”

Forrás és folytatás >>


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: digitális átállás antenna set top box MinDig TV Extra DVB-T MinDig TV

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr945643766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása