HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Gyakori kérdések (GyIK)

2013.08.13. 18:54 MinDigTV

Tartalom

Melyik 7 csatorna érhető el előfizetési díj nélkül és ezekből mennyi HD?

m1, m2, Duna TV (ezek HD-ban is), Duna World, RTL Klub, TV2 és az euronews hírcsatorna angol, német és francia nyelven.

Mikor és mivel fog bővülni a szolgáltatás havidíjmentesen elérhető része?

Tervezzük az ingyenesen fogható csatornák számának bővítését is, amint szerződések aláírására kerül sor, sajtóközlemény formájában tudatjuk a lakossággal.

Lefedettség

Az újabb kisteljesítményű adótornyok üzembe helyezése hol fog megtörténni és mikortól várható?

2013 augusztus 1-jén újabb hat telephelyről indult el a sugárzás. A kiépítés ütemezéséről itt tájékozódhat: http://mindigtv.hu/mindig-tv-szolgaltatasrol, a szolgáltatás vételi lehetőségeit itt találja: http://mindigtv.hu/lefedettseg / Frekvenciatáblázat

Nem találtam információt a honlapon a DVB-T hordozható vételi lehetőségeiről. Erről mit lehet tudni?

A magyarországi DVB-T hálózat fix, tetőantennás vételi módra került megtervezésre és kiépítésre. Hordozható DVB-T vevőberendezések működése nem garantálható. Adóberendezésekhez közeli, takarásban nem lévő helyeken elképzelhető, hogy ilyen készülékek a hozzájuk adott kis nyereségű antennájukkal képesek az adás megfelelő minőségben történő vételére.

Budapesten lakom, úgy tervezem, hogy veszek egy dekódert, amit levinnék a balatoni nyaralóba is, hogy ott is tudjam nézni a digitális adásokat. Lesz-e erre lehetőségem?

2008-ban elindult a Kab-hegyi adónk is digitálisan, amely besugározza a Balaton környékét is. Van arra lehetőség, hogy a dekódert ebben az esetben a nyaralójában üzembe helyezve ugyanúgy nézze az adásokat, ahogy azt a budapesti otthonában tette, érdemes a lefedettségi adatbázisban megnézni a vételi lehetőséget. A Balaton környékén egyes helyeken előfordulhat, hogy a terepviszonyok miatt nem Kab-hegy, hanem Nagykanizsa vagy Siófok irányából vehető legjobban a DVB-T adás.

Kis településen lakom, ahol korlátozott lehetőségeim vannak televíziós szolgáltatás igénybevételére. A MinDig TV szolgáltatás elérhető lesz nálam is?

2012 novemberétől a szolgáltatás lakossági lefedettsége meghaladta a 98%-ot, a lefedettségi területen belül ugyanaz a szolgáltatás érhető el a nagyvárosokban és a legkisebb településeken egyaránt. A www.mindigtv.hu honlapon a lefedettségi adatbázisban ellenőrizni tudja, hogy van-e vételi lehetőség az Ön lakhelyén.

Az adatbázis szerint nincs lefedettség, mégis működik a szolgáltatás.

A MinDig TV adatbázisa tájékoztató jellegű, így előfordulhat, hogy több helyen érhető el a szolgáltatás, de nem feltétlenül biztosított a folyamatos, zavartalan vétel azokon a területeken, ahol az adatbázis szerint nincs lefedettség. A vétel valószínűsége növekedhet, ha az antennamagasság a számításnál figyelembe vett 10 m-t meghaladja, illetve ha minél nagyobb nyereségű antennát és szükség esetén szakszerűen kiválasztott és telepített antennaerősítőt is használnak.

Külföldön elérhető a MinDig TV szolgáltatása?

A szolgáltatás terjesztését Magyarország határain belül dolgozza ki az Antenna Hungária, de természetesen a határok közelében a környező országokban is meg lehet próbálni a szolgáltatás vételét. Azokon a területeken, ahol az analóg csatornák vehetők, a digitális adások is nagy valószínűséggel elérhetőek lesznek. Javasoljuk, hogy helyi antennaszerelő véleményét kérje ki.

Milyen a digitális lefedettség a régiómban?

Ezt a www.mindigtv.hu honlapon, a lefedettségi adatbázisban tudja ellenőrizni.

Technikai paraméterek

Mi szükséges a szolgáltatás vételéhez?

Televízió, DVB-T MPEG-4 szabványú dekóder (lehetőleg MinDig TV matricával ellátva), vagy MinDig TV matricás integrált televízió (ez esetben nem szükséges külön dekóder), szélessávú, az UHF 21-69-es csatornák vételére alkalmas tetőantenna,  lefedettségi területen lévő vételi hely.

Függ-e a vétel az időjárástól?

A vétel függ az időjárástól és a vételi környezettől. A nagyobb páratartalom növeli a rádióhullámok csillapítását, ezáltal csökkentve az antennára jutó térerősséget. Pl. szeles időben a vevőantenna környékén található fák lombjainak mozgása változó módon takarhatja ki az antennát, illetve változtathatja a többutas hullámterjedést. Ezek a jelenségek különösen a vételi határon zavarhatják a vételt.

Melyek a manuális beállításhoz szükséges azonosítók?

A manuális beállításhoz szükséges paraméterek itt találhatók: http://mindigtv.hu/csatornak / Kódolási technikák lenyíló box.

Amennyiben az antennáról érkező digitális tévéjeleket szétosztjuk a lakásban, szükséges-e kettős vagy hármas árnyékolású koaxkábeleket használnunk? Esetleg elegendő a hagyományos 75 Ohmos egyszeres árnyékolású koaxkábel is?

A jelek szétosztásakor elégséges azon típusú koaxkábel, amely levezeti az antennáról a jelet. Egy lakásban nem szokványos az olyan mértékű zavartatás, amely indokolná a jobb árnyékolást.

Jelenleg a HD adások valójában az 1080 sorba befésült SD felbontásúak. Mikortól, egyáltalán lesz-e valódi HD műsorszórás?

A „valódi” HD műsorszórás attól függ, hogy a stúdiókban milyen forrásjelet tesznek a tartalmat kódoló berendezések bemenetére. Amennyiben a műsorszolgáltatónak „valódi” (1080 soros) HD tartalma van, úgy az „valódi” HD-ként kerül továbbításra.

Az EPG-n milyen karakterkészletet alkalmaznak?

A jelenleg használt karakterkészlet ISO-8859-2, azaz Latin-2.

A berendezésem a következő információkat kéri a beállításhoz: frekvencia, szolgáltatás azonosítója, eredeti hálózatazonosító, átviteli adatfolyam azonosítója, PMT-azonosító, PCR-azonosító. Mit tudok tenni?

Javasoljuk az automatikus keresés használatát, mivel egyébként számos paraméter manuális beállítását kell elvégezni. (A szolgáltatási paraméterek egyébként a http://mindigtv.hu/csatornak címen találhatók meg.)

Hogyan tudom egyszerre fogni az analóg és digitális adásokat?

Az analóg és a digitális adások vétele elvileg egyetlen szélessávú tetőantennával is lehetséges, ha a sugárzás ugyanarról az adótoronyról történik. Amennyiben a DVB-T vevőnek nincs áthurkolt antennakimenete, akkor a DVB-T vevő antennabemenete előtt kell szétosztani az antennáról érkező jelet.

Mi a különbség a jelerősség és a jelminőség között? Hogyan lehetséges, hogy készülékemen magas a jelerősség, de a jelminőség alacsony? Milyen jelerősségnél vehetők rendesen az adások?

A jelerősség a vevő bemenetén mért feszültséggel kapcsolatos. A jelminőség arra utal, hogy mekkora azon bithibák aránya a vett jelben, amelyeket különböző zavarok, torzítások okozhatnak. A két mennyiség nem feltétlenül egyenesen arányos egymással. Nagyon kismértékű zavartatás esetén az is előfordulhat, hogy a jelszint alacsony, de a jelminőség magas.

A hangot miben sugározzák, MPEG vagy AAC? Mi várható a többi csatornánál?

Az egyes műsorok esetében alkalmazott hangkódolási technika a http://mindigtv.hu/csatornak / Kódolási technikák lenyíló boxban van megadva. A MinDig TV matricával rendelkező vevőkészülékeknek támogatniuk kell mind az MPEG-1 Layer 2, mind az MPEG-4 AAC szabványt.

Az EPG-n nem megfelelő a betűk megjelenítése.

Az AH által minősített, MinDig TV matricával ellátott vevőkészülékek esetében követelmény az EPG-információk helyes megjelenítése, beleértve a magyar karakterek támogatását is.

Mely műsorterjesztési formát érinti a digitális átállás? Nekem kábeles/műholdas előfizetésem van, érintett vagyok?

A műholdas szolgáltatók Magyarországon már digitális módon osztják el a műsorokat, a kábelszolgáltatóknál a digitalizáció folyamatban van, de digitális technológiára történő, az EU által előírt átállásnak kizárólag a földfelszíni platformot illetően van kitűzött határideje. Ez két ütemben valósul meg, a részletekről itt tájékozódhat: http://mindigtv.hu/digitalis-atallas. A földfelszíni platformon a MinDig TV alapszolgáltatás keretében a nézők számára az adások előfizetési díj nélkül elérhetők, az adás tetőantennával fogható.

Hogyan történik a beszerelés?

A beüzemelést a nézők egyénileg is elvégezhetik, de tudunk ajánlani egy országos szervizhálózatot is (Elektrodoki).

Számítógéppel való vétel esetén mi kell, hogy a kódolt adásokat is nézhessem?

Belső vagy külső (pl. USB-s) DVB-T tuner beszerzése szükséges, és természetesen megfelelő antennáról is gondoskodni kell.

Lehet-e autóból (kamion, teherautó) fogni a szolgáltatást?

A szolgáltatás nem mobil, hanem állandó helyű vételre van tervezve, ezért általában tetőantenna szükséges hozzá, így mozgó járműben a folyamatos, stabil vétel nem garantálható.

Több televíziót is tudok nézni egy dekóderrel?

Igen, ebben az esetben viszont ugyanazt a műsort látja mindegyiken egyidőben. Ha több televíziókészüléken egyidejűleg különböző műsorokat szeretne megjeleníteni, akkor több dekóder szükséges.

Az A vagy a C multiplex nem jön be. Mi lehet a hiba?

A MinDig TV-szolgáltatásokat szállító multiplexek különböző frekvenciákon érhetők el. Amennyiben az antenna nem megfelelő, előfordulhat, hogy nem hangolható be valamelyik multiplex. A szolgáltatás megfelelő vételéhez, javasoljuk, ellenőrizze a tetőantenna beállításait, amihez segítséget a http://mindigtv.hu/mi-szukseges-hozza / Antenna fülön találhat. Ezt követően javasoljuk a készülék újrahangolását. Amennyiben ezek után sem érhetőek el a csatornák, akkor az antenna telepítésére és a dekóder beüzemelésére egy kifejezetten a digitális földi műsorsugárzásra specializálódott szervizt tudunk ajánlani (Elektrodoki).

Adók, sugárzás

Melyek az adók pontos koordinátái?

 

Aggtelek/Perkupa

20°43'57.1"E

48°28'47.9"N

Balassagyarmat 19°18'08.8"E 48°04'12.4"N
Barcs 17°25'46.4"E 45°57'28.3"N
Battonya 21°01'49.7"E 46°18'27.2"N
Békéscsaba 21°02'24.5"E 46°41'17.7"N
Bonyhád 18°32'38.8"E 46°17'47.1"N
Budapest/Hármashatár-hegy 19°00'05.3"E 47°33'00.5"N
Budapest/Száva utca 19°07'32.9"E 47°28'07.3"N
Budapest/Széchenyi-hegy 18°58'44.1"E 47°29'30.5"N
Csávoly 19°09'00.4"E 46°11'50.1"N
Debrecen/Pallag 21°38'04.7"E 47°34'38.8"N
Dorog 18°44'33.7"E 47°44'59.9"N
Eger 20°23'13.7"E 47°54'19.8"N
Fehérgyarmat/Penyige 22°35'12.7"E 47°59'55.3"N
Fóny 21°14'13.8"E 48°21'16.1"N
Gerecse 18°29'38.3"E 47°40'34.1"N
Győr/Szabadhegy 17°40'06.6"E 47°39'38.5"N
Kabhegy 17°39'13.3"E 47°02'56.5"N
Kaposvár 17°48'25.6"E 46°20'44.1"N
Karancs 19°47'20.6"E 48°09'26.8"N
Karcag 20°56'31.4"E 47°18'19.3"N
Kazincbarcika 20°37'55.9"E 48°14'55.5"N
Kékes 20°00'32.7"E 47°52'22.4"N
Keszthely 17°15'22.5"E 46°47'50.7"N
Kiskőrös/Csengőd 19°18'59.9"E 46°37'01.2"N
Komádi 21°29'37.3"E 47°01'07"N
Kőszeg 16°31'41.3"E 47°23'51.2"N
Lenti 16°32'28.4"E 46°36'24.8"N
Miskolc/Avas 20°46'32"E 48°05'57.7"N
Mór 18°11'59"E 47°21'46.8"N
Nagy-Hideg-hegy 18°55'18.1"E 47°56'10.6"N
Nagykanizsa/Újudvar 17°01'08.1"E 46°33'45.7"N
Ózd 20°17'34.1"E 48°13'37.1"N
Pécs/Misina 18°13'12.4"E 46°05'56.7"N
Salgótarján 19°48'12.3"E 48°06'29.8"N
Sály 20°38'01.5"E 47°57'42"N
Sátoraljaújhely 21°37'55.3"E 48°24'05.8"N
Siklós 18°19'55.8"E 45°52'47.5"N
Siófok 18°06'44.6"E 46°55'35.2"N
Sopron/Dalos-hegy 16°34'06"E 47°39'44.3"N
Sopron/Somfalvi utca 16°34'09.9"E 47°41'26.6"N
Szeged 20°09'04.6"E 46°13'57.4"N
Szentes 20°16'56.8"E 46°37'25.8"N
Szigetvár 17°47'06.1"E 46°03'00.5"N
Tamási 18°18'01.4"E 46°37'39.6"N
Tatabánya 18°24'32"E 47°35'12.2"N
Tokaj 21°22'54"E 48°07'13.1"N
Úzd 18°34'43.8"E 46°35'27.5"N
Vasvár/Hegyhátsál 16°39'07.5"E 46°57'20.5"N
Zirc 17°52'38.5"E

47°16'21.5"N

 

Az adónevek utáni koordinátapárt kimásolva (Ctrl+C), majd beillesztve (Ctrl+V) a GoogleMaps (http://maps.google.hu) "keresés a térképen" szövegmezőjébe, az adott állomás helyére lehet ugrani.

Antenna

Ha szét akarom osztani a jelet a lakásban, akkor mindenképp kell aktív antennaerősítő?

Nem kell mindenképp, ha elegendő a jelszint több vevő ellátásához. A passzív eszközzel történő eloszlás esetén az elosztó eszköz hullámimpedanciája 75 Ohm kell legyen.

Az antennaerősítőnél mire kell figyelni?

Minthogy jelenleg az DVB-T hálózat és az analóg tv-hálózat egymás mellett működik, szélessávú és nagy dinamikájú bemeneti jelszint fogadására képes, kis önzajú antennaerősítő ajánlott, amelynek az átviteli karakterisztikája az UHF IV/V sávban (a 21-69-es csatornákon) a lehető legegyenletesebb. Előfordulhatnak olyan vételi körülmények, amikor az antennaerősítő ronthat a helyzeten. Ilyenkor érdemes az antennát passzív módban használni. A DVB-T vevő jelszint/vételi minőség indikátorával lehet ellenőrizni, hogy melyik esetben jobb a vételi minőség. A jobb vételi minőség kisebb vételi jelszint esetén is elképzelhető, mivel az antennaerősítő a beérkezett zajt is felerősíti. A jobb vételi minőséget általában nagyobb antennanyereséggel lehet elérni, nem az antennaerősítés növelésével.

Milyen polarizációjú antenna kell?

A DVB-T adóhálózat összes adóantennája vízszintes polarizációra van tervezve. A jó vételhez vevőoldalon is vízszintes polarizációjú vevőantennát kell biztosítani.

Mely körzetekben van mód a szobaantennás vételre?

Mivel a digitális hálózat tetőantennás vételre van tervezve, ezért elsősorban az adóállomásokhoz közeli területeken van esély szobaantennás vételre.

Parabolaantennám van, jó a vételhez ez is?

Nem, szélessávú, az UHF 21-69-es csatornák vételére képes tetőantennára van szükség. (A műholdvevő antennákkal DVB-S szabványú adásokat lehet venni.) A MinDig TV földfelszíni terjedésű DVB-T jeleket sugároz, így a vételhez ennek megfelelő antenna szükséges.

Szobaantennával Budapesten vehető-e a szolgáltatás?

Az Antenna Hungária 2010-2011-ben engedélyt kapott a budapesti adók teljesítményének növelésére, így megnőtt a szobaantennával is elérhető helyek száma. A kipróbálást megelőzően antennaszerelő tud pontos választ adni, hogy megoldható-e szobaantennával a vétel.

Társasházban lakunk, hogyan tudunk tetőantennát használni?

Társasházakban a közös képviselőtől lehet érdeklődni, hogy van-e megfelelő tetőantenna és ahhoz hogyan tudnak kapcsolódni, vagy milyen feltételekkel engedélyezett a tetőantenna felszereltetése.

A tetőtérben elhelyezett antenna is jó?

A digitális jelek terjedésének akadálya lehet a tetőszerkezet, ezért a szolgáltatás vétele kültéri antennával ajánlott.

Melyik adó felé kell irányítani az antennát?

Amennyiben több adó is szóba jöhet, akkor általában afelé, amelyről az analóg csatornákat vették, vagy amelyre szabad rálátással rendelkeznek, ill. amelyről a legjobb jelminőség adódik. Ehhez segítségképpen ajánljuk a http://mindigtv.hu/lefedettseg címen található lefedettségi térképet.

Tudnak antennaszerelőt ajánlani?

Az antenna szerelésére és a dekóder beüzemelésére jelenleg egy, kifejezetten a digitális földi műsorsugárzásra specializálódott szervizt tudunk ajánlani: Elektrodoki, Országos Elektronikai Szervizhálózat, www.elektrodoki.hu; telefon: 06-1-445-0555; e-mail:info@elektrodoki.hu

Új antennára van szükségem a digitálisan sugárzott jelek vételéhez?

A szolgáltatáshoz egy, a teljes UHF frekvenciatartomány (21-69-es csatornák) vételére alkalmas tetőantennára (vagy esetleg megfelelő csatornacsoport-antennára) van szükség. Ha az analóg műsorokhoz már az UHF 21-69-es csatornák vételére alkalmas antennát használtak (ilyenek pl. a széles körben elterjedt Yagi-antennák, lepkeantennák, logper antennák), akkor ezek minden bizonnyal a digitális vételre is alkalmasak lesznek. Ha az analóg antenna nem ilyen volt, akkor megfelelő új antenna felszerelésére lehet szükség.

Digitális készülékek

HD adást lehet-e rögzíteni VHS videómagnóra vagy DVD-re, s ezek lejátszáskor is HD tartalomban fognak-e megjelenni?

A VHS videómagnó esetében nem található olyan bemenet (pl. HDMI csatlakozó), amely a HD jelet fogadni tudná. DVD-felvevő esetében akkor lehetséges a felvétel, ha a DVD-felvevő képes a HD jel fogadására.

Milyen dekóderrel lehet számítógépen, laptopon földfelszíni digitális adást venni?

A számítógéphez csatlakoztatható dekóderekkel a szabadon fogható adások vehetők, amennyiben a dekóder követi a DVB-T és az MPEG-4/ H.264 (AVC) szabványokat, és az antennajel megfelelő.

Akiknek beépített MPEG-4 tuneres tévéjük van, és szeretnék nézni a kódolt adásokat, azoknak is meg kell venniük a dekódert?

Amennyiben a készülék Conax-kártyát befogadó egységgel (Conax-7 CA-modullal) rendelkezik, akkor a televízió is képes venni a kódolt adásokat.

Lehet kölcsönözni vagy kipróbálni dekódert?

Erre sajnos nincs lehetőség, a dekódert egy összegben, előfizetéssel kínált csomagban vagy részletfizetési konstrukciókban lehet megvásárolni.

Integrált televízióhoz van-e átjátszó modul, amibe behelyezhető a kártya?

Igen, Conax CA-modulok széles skálája érhető el, a forgalmazói partnereink kínálatában is.

Nem rendelkezik matricával a dekóderem, így is alkalmas a szolgáltatásra?

A matricákat az Antenna Hungária Zrt. szerződéses partnerei használhatják termékeiken, a matrica garanciát jelent arra, hogy a készülék alkalmas a digitális földfelszíni televíziós sugárzás vételére. A matricával nem rendelkező készülékekeket cégünk nem vizsgálta be, ezekről nem rendelkezünk információval, de ettől még előfordulhat, hogy az adott készülék megfelelően működik.

Full HD-s televíziókészülékem van, alkalmas-e a vételre?

Amennyiben MPEG-4 tunert tartalmaz, akkor igen. Ha MPEG-2 tunerrel van ellátva, akkor külön DVB-T MPEG-4 dekódert kell hozzá csatlakoztatni.

Milyen csatlakozó szükséges a dekóderhez?

A dekóderhez SCART vagy HDMI csatlakozó szükséges.

Alapvetően a televíziókészülék az amivel a felhasználó rendelkezik, tehát ahhoz kell választani a dekódert. Meg kell vizsgálni, hogy a TV készüléken milyen kép és hang fogadására alkalmas bemenet található, majd megvizsgálni, hogy a megvásárolni kívánt dekóder rendelkezik-e ezekkel a kimenetekkel.

Ezek a következők lehetnek (minőség szempontjából csökkenő sorrendben): HDMI, SCART, RCA (CVBS + R-L audio, azaz 3 RCA) vagy RF modulátoros. A megjelenítési felbontás és a hangminőség a HDMI csatlakozón keresztül a legjobb, mivel az egy digitális jelátvitel. Tipikusan HDMI kábelt nem adnak a dekóderekkel (de lehetnek kivételek), azt külön kell megvásárolni.

Ezután következik a SCART, amely esetén a készülék  menüjében az RGB beállítás ad jobb színhűséget, azonban a legnagyobb megjelenítési felbontás értelemszerűen a 720x576, azaz a PAL rendszer felbontása. 3db RCA csatlakozó esetén az ún. CVBS kompozit jel kerül továbbításra a készülékhez a sárga színű csatlakozón és a piros-fehér RCA csatlakozón pedig a jobb és baloldali hang.

Amennyiben a kiszemelt dekóder nem rendelkezik ilyennel, SCART-RCA kábellel megoldható a TV RCA bemenetére csatlakozás, de a készülék menüjében csak CVBS (vagy YUV) beállítás esetén jelenik meg kép (RGB esetében nem).

Ha a TV készüléken nem található egyetlen video bemenet sem, akkor ún. RF modulátoros készüléket kell vásárolni. Az RF modulátor kimenetet szükséges a TV készülék antenna bemenetére, majd az eddigi antenna csatlakozót a dekóder antenna bemenetére tenni. a dekóder menüjében beállítható az RF modulátor kimeneti frekvenciája. Erre a frekvenciára kell hangolni a TV készüléket a digitális adások vételéhez. Az RF modulátoros

megoldás egyik hátránya, hogy a hang nem lesz sztereó.

A dekóder képes felvételre az egyik csatornáról, miközben egy másik csatornát néznek?

A hazai forgalomban jellemzően egytuneres dekóderek kaphatóak, amelyek egy időben csak egy csatornát képesek megjeleníteni és/vagy arról felvételt készíteni.

Hol vásárolható meg a dekóder?

A dekóderek antennaszaküzletekben vagy elektronikus eszközöket forgalmazó helyeken vásárolhatók meg. A MinDig TV hivatalos partnereit a http://mindigtv.hu/hivatalos-mindig-tv-uzletek címen találhatja meg.

Digitálisan sugárzott műsort lehet-e hagyományos televíziókészüléken nézni, megtarthatom-e a régi tévékészülékemet?

A hagyományos, analóg tévékészülékek önmagukban nem alkalmasak a digitális földfelszíni jelek vételére. A digitális adások vételéhez egy dekóder (jelátalakító készülék) vagy olyan digitális televíziókészülék szükséges, amelybe már beépítésre került a megfelelő jelátalakító egység (DVB-T/MPEG-4 HD tuner). A dekódert az antenna és a televíziókészülék közé kell csatlakoztatni.

Egyéb kérdések

Várható-e, hogy bővül a partnereik köre, folytatnak-e tárgyalásokat e téren? Elsősorban a dekóderek és a tévékészülékek gyártóira, márkakereskedőire gondolok.

A MinDig TV szolgáltatás vételére alkalmas vevőkészülékekre vonatkozó technikai specifikációt bármelyik gyártó vagy forgalmazó megkaphatja. A MinDig TV matrica viselésére jelenleg jogosult készülékek listája a http://mindigtv.hu/vevoeszkozok oldalon található. A listán szereplőkön kívül más cégek is jelezték, hogy készülnek a szolgáltatáshoz készülékeket ajánlani. Új jogosultságok megszerzése esetén a listát aktualizáljuk.

Érdekel a lehetőség, hol és mikor tudok előfizetni a szolgáltatásra?

A szabadon fogható MinDig TV szolgáltatás lényege, hogy nincs előfizetési díj, nincs hűségnyilatkozat, mivel nem áll szerződéses kapcsolatban a tévénéző a műsorszóróval. A szolgáltatás igénybevételéhez egy dekóder vagy egy olyan tévé megvásárlására van szükség, amelybe bele van építve a szolgáltatás vételéhez szükséges (DVB-T MPEG-4 szabványú) tuner. Keresse a MinDig TV matricával ellátott termékeket a kiskereskedelmi forgalomban, ezek a készülékek alkalmasak a szolgáltatás vételére, amennyiben a néző olyan helyen lakik, ahol a szolgáltatás már kiépítésre került, és a tetőantennája megfelelő (képes a teljes UHF frekvenciatartomány vételére). A MinDig TV Extra szolgáltatásra való előfizetésről a www.mindigtvextra.hu honlapon tájékozódhat.

A digitális átállással javul a képminőség is?

A digitális technikának köszönhetően javulhat a kép és a hang minősége, a hagyományos (SD) felbontású sugárzáson túl lehetőség nyílik nagyfelbontású (HD) adásokra is. Megszűnnek az analóg szolgáltatásoknál előforduló képhibák (pl. hangyásság, szellemképes), de ehhez arra is szükség van, hogy megfelelő szélessávú tetőantennával rendelkezzen.

Hogyan tudom megrendelni ezt a szolgáltatást?

A szabadon fogható MinDig TV szolgáltatást nem kell megrendelnie, a vétel feltételeiről ezen a honlapon tájékozódhat. A MinDig TV Extra szolgáltatásra való előfizetésről a www.mindigtvextra.hu honlapon található információ.

Miért a matricával ellátott készülékeket ajánlják?

A MinDig TV matricával ellátott készülékeket az Antenna H

ungária tesztelte és azokat a hazai vételre alkalmasnak találta. Bármely gyártó igényelheti a matricát, amelyet az Antenna Hungária csak akkor ad meg, ha a készülék megfelel a MinDig TV követelményeinek.

Milyen előnyökkel jár a digitális átállás?

A legfontosabb előnyök: a szabadon fogható csatornák esetében nincs előfizetési díj, az analóg kínálathoz képest több csatorna érhető el, kifogástalan kép- és hangminőség biztosítható, több nyelven is sugározható ugyanaz a tartalom.

Mit jelent a multiplex?

A digitális technológiának köszönhetően egy szokásos, 8 MHz-es tv-csatornában – a tömörítési eljárástól függően, amely a jelen esetben MPEG-4 – akár 8-10 SD (Standard Definition = hagyományos felbontású) vagy 3 HD (High Definition = nagyfelbontású) tv-műsor is továbbítható. Egy ilyen műsorcsomagot nevezünk multiplexnek.

Miért van szükség az átállásra?

A frekvenciakészlet jobb kihasználása érdekében a tömörítési eljárások használatával több csatorna vihető át jobb minőségben. Tehát magasabb műszaki színvonal és bőségesebb tartalmi kínálat érhető el gazdaságosabban.

Szólj hozzá!

Címkék: digitális televízió digitális átállás antenna dvb t MinDig TV (GyIK)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr355459518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása