HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Digitális átállás: több ingyenes csatorna, kiváló minőség

2013.03.20. 07:45 MinDigTV


Napjainkban mintegy 500 ezer olyan háztartás van, amely kizárólag analóg földfelszíni vétellel televíziózik. Nekik kell átállniuk egy dekóder segítségével, így hét csatornát tudnak előfizetési díj nélkül követni.


A kormányzat a múlt héten bejelentette a digitális átállás menetrendjét, mely szerint idén lezajlik a digitális átállás utolsó szakasza: az analóg hálózatok leállnak, és ezt követően csak a digitális szolgáltatás érhető el – mondta Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs vezetője az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn. Hozzátette: nagyjából 500 ezer olyan háztartás van, amely kizárólag analóg földfelszíni vétellel televíziózik, vagyis az M1-et és két kereskedelmi csatornát tud fogni, nekik kell átállniuk egy dekóder segítségével, így hét csatornát tudnak előfizetési díj nélkül követni.

 Az átállás a közszolgálati csatornákat tekintve csak az M1-re vonatkozik, a többi csatorna analóg módon nem fogható – mondta Szabó László Zsolt, az MTVA műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelve, hogy három plusz új csatornát tudnak majd fogni azok, akik az M1-et láthatták földi sugárzással. A digitális sugárzás lévén mind a négy csatornát, tehát az M1-et, M2-t, Duna Televíziót és a Duna Worldöt is lehet majd nézni - tette hozzá. Szabó László Zsolt elmondta azt is, hogy  a négy közszolgálati csatornából három HD-minőségben fogható a digitális sugárzás révén.

Hozzátette: a közszolgálati rádiócsatornákat is foghatják majd a nézők.

Tóth András kiemelte: ma már 350 ezer háztartásban használják a digitális szolgáltatást.

Tóth András azt mondta: az átállás egy európai szinten végbemenő folyamat, és a legtöbb ország már át is állt. A rendelkezésre álló frekvenciakészlet jobb hasznosítását hozza a folyamat, tehát sokkal korszerűbb technológia révén sokkal több csatornát lehet eljuttatni ugyanakkora frekvenciatartományban.  Az átállás azt is jelenti, hogy felszabadul egy bizonyos számú frekvencia, amelyet a hatóság, a kormányzat megpályáztathat - hangsúlyozta.

Az átállással jelentősen megnövekszik az ingyenes csatornák száma, és számos olyan vívmány érhető el, mint az elektronikus programkalauz vagy a nyelvválasztási lehetőségek, melyek kifejezetten a digitális technológiákhoz kapcsolhatók – magyarázta Tóth András.

A digitális átállásról március 19-én és 20-án rendeznek konferenciát a Velencei-tó partján.

(hirado.hu)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: digitális átállás MinDig-TV Antenna-Hungária D-VBT

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr545149566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása