HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Szájbarágó: amit a digitális átállásról tudni kell

2013.01.24. 16:50 MinDigTV


Sok a bizonytalanság a digitális átállás körül. Cikkünkben a felmerülő kérdésekre adunk választ. Szájbarágó rovat következik.

Csokorba szedtük a legtöbbször felmerülő kérdéseket a digitális átállásról. A válaszokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adta meg.

Hol tart Magyarország a digitális átállásban, illetve meddig kell ennek megtörténnie?

2012. október 31-e nagy nap volt a hazai televíziózás történetében. Barcs és Sopron térségében lezárult az a tesztprogram, amely a digitális átállás országos modellezésére szolgált. A sikeres tesztprogram zárása egyben az országos digitális átállás nyitánya is volt. Az átállásnak az európai uniós elvárások és jogszabályi előírások szerint 2014. december 31. napjáig kell megtörténnie.


Bár sokat hallottunk már a digitális átállásról, mégis érdemes tisztázni mit is jelent ez a fogalom. A digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. Ez a földfelszíni televíziózás számára azt jelenti, hogy a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórás helyébe a frekvenciasáv hatékonyabb és gazdaságosabb hasznosítását lehetővé tévő digitális sugárzás lép.

A digitális átállás közvetlenül nem érinti azokat, akik kábel- vagy műholdas televízió szolgáltató által vagy interneten keresztül fogják az adásokat. Az átállás elsődleges érintettjei azok, akik jelenleg is hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik.

Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, ha a nézők egyszeri költséggel beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket, úgynevezett set-top-boxot, amelyet a televíziókészülékhez csatlakoztatnak, vagy ha olyan új tévékészüléket vásárolnak, amely ezt a megfelelő vevőegységet (tunert) már beépítve tartalmazza. A másik lehetőség, hogy a közvetlenül érintettek előfizetnek a lakóhelyükön elérhető kábel- vagy műholdas televíziós szolgáltató egyik csomagjára, vagy az internetes televíziózást választják.

A digitális átállás a nézők számára számtalan előnnyel jár. A digitális földfelszíni sugárzás az eddig megszokott 3 csatorna (m1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (m2, Duna Tv, Duna World, Euronews) és három rádió ingyenes vételét teszi lehetővé. Előfizetési díj ellenében további akár 23 csatorna műsora is fogható lesz. Mindemellett a digitálisan sugárzás jobb kép- és hangminőséget biztosít, és különböző kiegészítő szolgáltatások igénybe vételét is lehetővé teszi; így például az elektronikus programújság használatát. A set-top-box készülékekkel az elektronikus gyermekvédelmi zár használata is lehetséges, amelynek segítségével a kiskorúak számára kódolhatók bizonyos csatornák.

A felmérések szerint Magyarországon a háztartások 14 százaléka elsődlegesen érintett az átállásban. Ezek azok a háztartások, melyek jelenleg kizárólag analóg földfelszíni sugárzással tévéznek. A digitális átállás kiemelt állami feladat, hiszen a ma még kizárólag hagyományos, analóg földfelszíni vétellel televíziózó mintegy 475 ezer háztartásból körülbelül 100 ezer a szociálisan leginkább rászorultak közé tartozik, így állami segítség nélkül vélhetően nem, vagy csak nagy áldozatok árán tudná kifizetni a digitális vételhez való hozzáférést, ideértve az eszközöket és az üzembe helyezést.

Az állam a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon (NMHH) keresztül segítséget nyújt a leginkább rászorulóknak. Az állami segítségnyújtásnak három feltétele van. Az első kritérium a szociális rászorultság. Feltétel az is, hogy a háztartás kizárólag analóg földfelszíni vétellel rendelkezzen, illetve kikötés az is, hogy a támogatás csak az állandó lakcímen vehető igénybe.

Természetesen az NMHH azok számára is tanácsot, információt biztosít, akik saját erejükből képesek az átállásra, de nem tudnak eligazodni a technikai részletkérdésekben.

Az NMHH a digitális átállásról a következő másfél-két évben folyamatosan tájékoztatni fogja az érintetteket különböző csatornákon. Mindezek mellett egy ingyenesen hívható zöld számon (06-80/38-39-40) is lehet érdeklődni.

A digitális átállás érinti-e a kábeltelevízió hálózatokat?

A digitális átállás nem érinti a kábeltelevízió nézőket. Elsősorban azokat televízió nézőket érinti az átállás, akik jelenleg egyszerű antennával az előfizetés nélkül fogható analóg földfelszíni műsorokat nézik.

Közvetetten azoknak a kábeltelevízió hálózatoknak az üzemeltetőit/tulajdonosait érinti az átállás, akik az M1; RTL Klub és a TV2 adását az analóg földfelszíni műsorszóró hálózatokról vették, nekik e csatornák vételét a későbbiekben más platformról kell megvalósítani.

Mik azok a kapcsolójelek?

A kapcsoló jelek, mint ahogy az a nevében is szerepel bizonyos funkciók be/ki kapcsolását végzik. A kapcsoló jel lehet pl.: a SCART, amelynek a segítségével a vevőoldali készülékek vevőegysége és külső bemenete közti átkapcsolás valósítható meg, és léteznek vezérlő jelek, mint például WSS, vagy AFD, melyek segítségével a vevőoldali berendezések a szükséges képarány beállítást észlelik és elvégzik.

Miért nem ad minden adó 16:9-ben?

A 16:9 arányú műsorkészítésre vonatkozóan nincs törvényi kötelezettsége a műsorgazdának.

Mi az oka annak, hogy az egyes adókon meg van nyújtva a kép?

A műsorgyártó oldaláról a helyes képarányú műsorszám eleve biztosított, hogy sokszor mégis torz megjelenítést tapasztalhatunk, annak több oka lehet:

ˇ Hibás műsortovábbítás beállítás az átviteli közegben, vagyis a műholdas-, földfelszíni-, kábeltelevíziós- vagy IPTV szolgáltatónál.

ˇ Hibás felhasználói készülék beállítás a vételi helyen.

ˇ Helyes beállítás az átviteli közegben, amit a vevőkészülék azonban nem vagy pedig rosszul értelmez.

A digitális átállásnak milyen technikai feltételei vannak, televízió, kiegészítő eszköz?

A digitális földfelszíni műsorszórás tekintetében a vételhez szükséges egy antenna (mint az analóg vételnél), az esetek nagy részében a meglévő antenna is megfelelő lehet, de ennek eldöntését probléma esetén célszerű szakemberre bízni. Amennyiben a televízió készülék integráltan tartalmaz a digitális földfelszíni adók vételére alkalmas tunert (általában ezek az un. lapos tévék) akkor a szabadon vehető műsorok vételéhez másra nincs szükség. Azokban a háztartásokban ahol még képcsöves televízió található ott egy set-top-box (digitális vevődekóder) szükséges a földfelszíni digitális adások vételéhez.

Mi az oka annak, hogy például az UPC esetében az adott csomagban az egyes adások jól foghatók, míg mások nem?

Függetlenül attól, hogy analóg csomagról, vagy digitális csomagról van szó a fenti problémának műszaki oka/okai lehetnek. Az ilyen jellegű problémákat a szolgáltató felé kell jelezni, akinek a szakembere a helyszíni vizsgálat során megfelelő mérések elvégzését követően tájékoztatást ad a hiba okáról, vagy intézkedik annak elhárításáról.

Milyen plusz szolgáltatást ad a digitális átállás?

A digitális átállás egy folyamat, melynek során az analóg földfelszíni műsorsugárzást a digitális földfelszíni műsorsugárzás váltja fel. Jelenleg egy un. simulcast időszak tart, mely során még működik az analóg hálózat is. A plusz szolgáltatást nem az átállás, hanem a digitális adásmód és sugárzás nyújtja.

ˇ A digitális sugárzás spektrumhatékonyabb, mivel egy analóg csatorna által elfoglalt frekvenciasávban 7-9 SD (normál felbontású) műsor, vagy 2-4 HD (nagy felbontású) műsor vihető át.

ˇ Nincs szellemkép, nincs szemcsés/zajos vétel

ˇ EPG – elektronikus program újság

ˇ választható kísérőhang (műsorfüggő)

ˇ feliratozás lehetősége

ˇ korhatárhoz kötött műsorok letiltása

Átlagosan mennyibe kerül egy set-top-box?

A földfelszíni digitális vételhez szükséges vevődekóderek ára annak függvényében változik, hogy csak a szabadon fogható műsorokat kívánjuk-e nézni, vagy az előfizetéses műsorokat is. A szabadon fogható műsorok vételéhez szükséges digitális vevődekóderhez olcsóbban hozzá lehet jutni már 7000 ezer forintért kapható.

Felveti-e az árukapcsolás gyanúját, hogy egyes szolgáltatóknál csak set-top-box-szal lehet a digitális adást nézni, még akkor is, ha a tv képes rá?

A digitális vevődekóderek többnyire olyan plusz kényelmi lehetőséget és szolgáltatást biztosíthatnak/biztosítanak, amelyeket a megfelelő tunerrel rendelkező televíziók sem képesek nyújtani (pl.: műsor rögzítés ill. megállítás lehetősége). Emellett a digitális vevődekóderekhez rendelt különböző titkosítást használó kártyákon keresztül könnyebb egy-egy csomagot aktiválni, letiltani adott esetben „nem fizetés" esetén korlátozni. Sokszor könnyebbé, gyorsabbá teszi az előfizetői panaszok, hibajelzések ügyfélszolgálaton keresztüli megoldását is.

(kisalfold.hu)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: MinDig TV Extra MinDig-TV Antenna-Hungária D-VBT digitális atállás

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr125041369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása