HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


A nagy falon belül

2013.01.24. 17:12 MinDigTV


A héten két műsor foglalkozik Kínával, a világ legnépesebb államával. Az Ízek, teák, kertek mozi az országot egy turista szemszögéből mutatja be, a Múlt, jelen, jövő – Kína rádiós műsor pedig egy ősi kultúra és modern világ harmonikus egységére helyezi a hangsúlyt.

Kevés olyan országa van a világnak, amelyről az idők folyamán annyi sztereotípia alakult ki, mint Kínáról. Ködbe burkolózó császári dinasztiák legendái, Lehár Ferenc Mosoly országának keserédes világa, a véres Mao-korszak rémtörténetei, a jövő ipari nagyhatalmának víziója és a pesti kínai piac keveredik az átlagember képzetében. Egy reálisabb kép kialakítása kedvéért a héten két műsor is behatóan foglalkozik a világ legnépesebb országával.


Kossuth Rádió - január 26., szombat, 8:00
Szombaton jelentkezik a Múlt, jelen, jövő – Kína összeállítás a Kossuth Rádióban. Pásztor Zoltán, a műsor alkotója egy tizenhét napos utazás élményeit dolgozza fel. Az egyórás adásban a rádiós szakember szemei előtt fokozatosan újul meg az ország. A milliós metropolisokban naponta tűnnek el negyedek, helyükre felhőkarcolók épülnek, s nem utópisztikus a feltételezés, hogy egy-két évtizeden belül a világ vezető ipari hatalmáról írhat a visszatérő.

„Az ellentmondások földjén jártunk – avat be az ázsiai gondolkodásba a szerkesztő. – Kínában a tradicionális filozófia, szemlélet keveredik a nyugati divattal, a XXI. század fokozott tempójával. Egyórányi adás kevés híven bemutatni a látottakat, az odautazó mindenképpen bölcsebben térhet haza, s más szemmel néz a hazai kínaiak világára is.”

M1 - január 27., vasárnap, 14:00
Mohácsi Szilvia – hét repülőváltással - keresztül-kasul utazta be a kontinensnyi országot. Az MTVA népszerű műsorvezetője a látottakat az Ízek, teák, kertek című útifilmjében dolgozta fel. Sebők Péter operatőr kamerája a nagyvárosokat és a kínai vidéket örökíti meg, a filmben feltűnik Hugyecz László magyar építész Park Hotelje, a régi Sanghaj szimbóluma. A dicső történelmet agyagkatonák szimbolizálják, és láthatjuk az egyetlen olyan építményt, amely a világűrből is észlelhető: a híres nagy falat. A filmesek Guilinban a budapesti Lánchíd élethű mását fényképezték, a nézők bepillanthatnak az autentikus kínai konyhába, és a hagyományos festészetet is megismerhetik.

„Mindenkit más érint meg egy idegen világból, engem a nagy fal mellett a tea tett Kína szerelmesévé – osztja meg élményeit Mohácsi Szilvia. – Hangzhouban, a tea fővárosában az idegenvezetőnk egy szóval leszoktatott a kávéról. Amit cserébe kaptam, az egy kulináris csoda: a helyi zöld tea különleges aromája. Aki megismeri a Sárkánykút ízét, az visszavágyik a távol-keleti országba.”


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: Kína M1 Hangzhou Kossuth Rádió MinDig TV

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr825041415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása