HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Ádám almái

2013.01.23. 11:22 MinDigTV


Duna Tv: január 25., péntek, 22:10

A gonosz eljött közénk… Erős a kísértés, de vajon melyik a jó oldal? Isten útjai kifürkészhetetlenek... Anders Thomas Jensen kultuszfilmje a Duna Televízióban.


Nem mindennapi gyülekezet verődik össze a fiatal evangélikus lelkész, Ivan temploma körül. A világ zajától távol, egy vidéki parókián igyekszik Ivan jóra tanítani a próbaidőre szabadlábra helyezett, válogatott gazfickókat.

A legfrissebb érkező a neonáci Adam ( a képen középen látható), aki a konfliktusait ökölcsapásokkal szokta megoldani, és a beidegződésén ezen az idilli helyen sem akar változtatni. Ivan akár a józan ésszel is hajlandó dacolni, szó szerint követi Jézus tanítását, és odanyújtja a másik orcáját – amire meg is kapja az újabb pofonokat. A kitartás azonban meghozza gyümölcsét, mint a templomkertben álló almafa, mely központi szerepet játszik ebben a fekete komédiában. Adam megérkezésekor ugyanis azt a cél tűzi ki maga elé – valami célt ugyanis vállalnia kell –, hogy almáspitét fog sütni a fa terméséből. A szüretig azonban még sok viszontagsággal, mohó varjakkal, villámcsapással teli időszak következik, és ezalatt hőseink is - habár elég döcögősen -, de azért fokozatosan haladnak afelé, hogy ki tudjanak jönni egymással.

Díjeső a filmnek
Az Ádám almáit a legjobb forgatókönyv kategóriájában jelölték az Európai Filmakadémia díjára. A film népszerűségére jellemző, hogy filmfesztiválokon elsősorban közönségdíjakkal tüntették ki, például a Varsói, a Wisconsini vagy a Sao Paolo-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A rendező
A film 1972-es születésű rendezője, Anders Thomas Jensen az Ádám almái előtt készített filmjei, a Zöld hentesek és a Gengszterek fogadója hasonlóan nagy sikert aratott a budapesti művészmozikban. Jensen azonban forgatókönyvíróként jegyzi a tekintélyesebb életművet, hiszen saját rendezésein kívül olyan nemzetközileg elismert filmek írója volt, mint a Mifune utolsó dala, az Édes álmok, a Wilbur öngyilkos akar lenni, a Testvéred feleségét… vagy az Esküvő után.

Duna Tv: január 25., péntek, 22:10

rendező: Anders Thomas Jensen
forgatókönyvíró: Anders Thomas Jensen
zeneszerző: Jeppe Kaas
operatőr: Sebastian Blenkov
producer: Mie Andreasen, Tivi Magnusson
vágó: Anders Villadsen

szereplők:
Ulrich Thomsen (Adam Pedersen)
Mads Mikkelsen (Ivan)
Paprika Steen (Sarah Svendsen)
Nicolas Bro (Gunnar)
Ali Kazim (Khalid)
Ole Thestrup (Dr. Kolberg)
Nikolaj Lie Kaas (Holger)
Gyrd Lofquist (Poul Nordkap)


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: film Duna TV MinDig-TV Ádám almái

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr825038141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása