HTML

MinDig TV

MinDig TV a Facebookon


Katasztrófa lesz a digitális átállás?

2012.10.11. 10:12 MinDigTV


Újabb megoldandó problémával kell szembenézniük mindazoknak, akik a mosógépükön csak egyetlen programot ismernek, és kínlódnak a mobiltelefonjukra érkező szöveges üzenetekkel, ha belegondolnak abba: mi lesz itt, ha eljő az a bizonyos digitális átállás?

Hiszen eddig jóformán azt sem tudták, hogy analóg műsort néznek, most meg egyre-másra fenyegetik őket ezzel a digitális izével, amit nem biztos, hogy majd látnak a horgolt terítő alatt pompázó Kékes tévén. És akkor csak a zúgás, a villódzás jön, s vele a világvége…

Legutóbb a kábelszolgáltatók szövetsége mérte fel, hogy – finoman szólva is – a digitális átállással kapcsolatban a lakosság nem kellően tájékozott, sok a tévhit, a jogos, no meg az oktalan félelem.

Nem tudom, megnyugtató-e, de előttem van az Európai Bizottság számára 2003-ban, vagyis majd’ tíz éve készült „vezetői összefoglaló”, amely rögzíti, hogy az uniós tagországok 2010-ig, de legkésőbb 2012-ig le kell kapcsolják az analóg műsorszórást, és át kell térjenek a digitális adásra. Ám, ha jól látom, 2012. októbere van, és se híre, se hamva bármiféle lekapcsolásnak, átállásnak. Akkor tehát: marad minden, mi volt? A kérdésre az Antenna Hungária kommunikációs vezetője, Tóth András válaszol.

– Mi is tapasztaljuk a vélt vagy valós félelmeket, de a digitális átállásról szóló magyar törvény szerint az átállás végső dátuma 2014. december 31. Tehát van még idő informálódni, illetve felkészülni az átállásra.

– De az újabb, akár kétéves csúszás azért nem feltétlen öröm. Hiszen a digitális sugárzás egyik fő ígérete, hogy soha nem látott minőségben élvezhetjük az adást, amire ezek szerint újabb két évet kell várni.
– Ez nem így van, az Antenna Hungária MinDig Tv néven már most is szolgáltat digitális úton is – mi több, a hálózat lakossági lefedettsége már 98 százalékos. Ennek vételéhez az kell, hogy a hagyományos analóg földfelszíni, ingyenes adást nézők rendelkezzenek a megfelelő technikai feltételekkel a digitális vételhez. A kábelszolgáltatóknál azonban más a helyzet.

– Földfelszíni adás, kábeles vétel, analóg-digitális – kezdek összezavarodni…
– Kezdjük talán az elején. A digitális átállás közvetve csak azokat érinti, akik tető- vagy szobaantennával, analóg módon érnek el mindössze három csatornát (közszolgálati M1 és két kereskedelmi tévé: TV2, RTL Klub). A frekvencia szűkös erőforrás, melyet a digitális műsorszórás sokkal hatékonyabban tud kihasználni. Az analóg műsorszórás esetén egy csatorna egy adást jelent, míg a digitális műsorszórásnál – az összehasonlíthatatlanul élvezhetőbb, akár HD minőség mellett – ez a frekvenciakincs döbbenetesen megsokszorozódik: egy frekvencián akár tíz vagy még több adást is továbbítani lehet. Lehetővé válik a nagy felbontású televíziós adás (HD) vétele, amit már most is egy sor műsorhoz odaírnak a programújságok, de ha, mondjuk, Junoszty tévénk van, akkor hiába látjuk a sarokban a HD logót, a HD adás élvezetéhez ilyen felbontású modern tévékészülék is kell(ene). Az Antenna Hungária 2008-ban indult a digitális frekvenciák hasznosítására kiírt pályázaton, amin öt országos frekvenciakészletet nyertünk el – ebből három hálózat már működik. Az öt hálózaton a későbbiekben 50-60 csatornát lehet sugározni, jelenleg 31 érhető el.

– Gondolom, a kábelszolgáltatók is érdekeltek az átállásban.
– Magyarországon három fő vételi mód van: a földfelszíni sugárzás – analóg és digitális módon ezt biztosítja az Antenna Hungária –, továbbá a kábeles és a műholdas terjesztés. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a kábelszolgáltatók esetében nem érvényes a 2014 végi határidő, tehát a szolgáltatók üzleti döntésére van bízva, hogyan és mikor állítják át az analóg kábeles előfizetőiket a digitális csomagokra.

– Ha nekik nem, az Antenna Hungáriának miért kötelező az átállás?
– Ez egy elkerülhetetlen folyamat a frekvenciakészlet hatékonyabb kihasználása miatt, mely Európa minden országában megkezdődött, sőt a legtöbb esetben az analóg hálózatok lekapcsolásával már le is zárult. A környező országok közül Szlovákia, Ausztria, Horvátország már le is kapcsolta az analóg adásokat, és egyszer tényleg eljön a nap, amikor egész Európa lekapcsol, tehát nekünk is változtatni kell.

– Visszatérve az aggodalmakra: kik azok, akiknél 2014. december 31-én elsötétedhet a képernyő?
– Több mint 800 ezer háztartás használja kizárólagosan a földfelszíni sugárzást, 200-300 ezren már átálltak a digitális vételre, a maradék mintegy 500-600 ezer analóg háztartás bármilyen régi tévével és jó esetben akár egy szobaantennával három adást: az M1-et, az RTL Klubot és a TV2-t foghatja ingyen. Ők vannak veszélyben: többségük vidéken, kistelepüléseken él, sokan nyugdíjasok, munkanélküliek. A célunk az, hogy az érintettek kellő időben kapjanak információt az átállásról, szembesüljenek érintettségükkel és lehetőség szerint időben álljanak át a MinDig Tv vételére. A kormányzat tervezi egyébként a leginkább rászoruló rétegek számára támogatási rendszer elindítását, rászorultsági alapon.

– Mit kell tenniük, hogy nézhessék az új világ szép képeit, és mibe kerül ez majd nekik?
– Akinek hagyományos tévéje van, és nem akarja kicserélni, akkor szüksége lesz majd egy jelátalakító dekóderre (jelenleg körülbelül 8-12 ezer forintba kerül), ezt kell a tévékészülék és antenna közé csatlakoztatnia. Ha viszont lecserélné tévékészülékét, akkor jó hír, hogy az új, lapos képernyős tévék többségéhez már külön dekóder sem kell, ugyanis tartalmazzák a MinDig Tv vételéhez szükséges tunert. Ám a régi antennát nekik is érdemes ellenőriztetni, hogy alkalmas-e a digitális adások vételére is.

– Azt beszélik a népek, hogy az átállás NATO-utasításra történik, mert az analóg adást sugárzó antennákat könnyű lebombázni, és akkor megszűnik a kommunikáció…
– Ez mese, hiszen a digitális adást szinte ugyanazokról a tornyokról sugározzuk, mint az analógot. Az viszont igaz, hogy vészhelyzet esetén fontos szerepe van a lakosság informálásának – ami az M1 és a Kossuth adó dolga –, s amihez a mi hálózatunk és infrastruktúránk is hozzájárul. Azon dolgozunk, hogy a földfelszíni platformon tévézők ne csak 2014 végéig, hanem ezt követően is tudjanak adást fogni, sőt még több műsort nézhessenek, jobb minőségben, továbbra is ingyenesen.

Forrás: http://www.szabadfold.hu/csalad/katasztrofa_lesz_a_digitalis_atallas


tv műsor
MinDig TV műsorújság>>>

MinDigTV.lap

Szólj hozzá!

Címkék: televízió digitális átállás dvb t antenna hungária

A bejegyzés trackback címe:

https://mindig-tv.blog.hu/api/trackback/id/tr514832423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása